Jak vybrat: Kávovar

1

Šéfredaktorka Elly


Plánujete na Vánoce koupi nového kávovaru? Poradíme vám z čeho a jak vybírat.

Při výběru kávovaru zvažte, jestli chcete mít kávu hotovou bez velké námahy během krátké doby nebo máte čas věnovat se její přípravě delší dobu. Pijete hodně kávy, ale nevyžadujete od ní výrazné aroma ani chuť? Pořiďte si domů překapávač. Chcete kávu jedním klikem, ale přesto si rádi dopřejete zajímavé chuti a aromata? Zvolte kávovar na kapsle. Je káva vaším koníčkem, rádi vybíráte mezi různými druhy kávy, kterou si doma melete čerstvou, a nevadí, že příprava kávy není jednoduchá a rychlá? Pak bude pro vás to pravé presovač, kávovar na přípravu espressa.

Je příjemné, když je váš kávovar promyšlený do posledního detailu.

Co by měl váš kávovar mít?

  • plochu na předehřívání hrníčků
  • možnost umístit různě velké hrníčky
  • možnost navolit si jak silnou kávu chceme
  • k pákovému espressu je vhodným doplňkem odměrka a pěchovač

Kromě elektrických přístrojů si můžete vybrat z řady manuálních. French press, moka konvička, aeropres. Pro přípravu kávy v nich potřebujete více času a větší znalosti o přípravě kávy.

Páková espressa

Tyto přístroje se hodí pro opravdové nadšence, kteří k přípravě kávy přistupují tak, že jim nevadí zapojit se do přípravy kávy. Káva z pákového espressa vyžaduje větší znalosti o tom, jak kávu upěchovat, kolik které kávy do přístroje připravit a podobně.

Jak fungují?

Základ přístroje tvoří blok pro ohřev vody (u starších provedení zásobník) a čerpadlo dodávající patřičný tlak. Profesionálové používají tlak kolem devíti barů. Důležitou součástí těchto kávovarů je páka s kovovým mikrofiltrem, ve které dochází k extrakci kávy. Hlavní rozdíly v prodávaných přístrojích spočívají v provedení a vybavení. Nejdražší přístroje jsou v nerezovém provedení vybavené manometry podobně jako profesionální kávovary.

Každá káva připravená ze stejného druhu kávy může být na tomto přístroji jiná. Záleží na tom jak kávu do sítka upěchujete a jaké množství kávy do něj dáte. Vybírejte kávu kvalitní, kterou pomelete těsně před přípravou kávy, na kvalitním mlýnku. Právě tak získáte z kávy to nejlepší.

výhody

  • nejlepší chuť a aroma
  • možnost podílet se nejvíce na přípravě kávy
  • čerstvá káva z právě namletého zrna

nevýhody

  • složitější údržba

Automatická espressa

Kdo si rád vychutná silné espresso nebo kávu s našlehaným mlékem a nechce se kvůli tomu učit práci s pákovým kávovarem, zvolí automatický přístroj. Těch existuje na trhu nepřeberné množství. Některé pracují s již namletou kávou, jiné mají integrovaný mlýnek na kávu. Jednodušší zvládnou pouze kávu bez mléka, jiné mají systém na našlehání mléka, takže připravíte lahodné cappuccino nebo latte macchiato. Vždy zvažte jak často a jakou kávu pijete, aby se vám investice do automatického kávovaru vyplatila.

Výhodou je, když je automatický přístroj vybaven časovačem. Některé moderní přístroje je dokonce možno ovládat přes aplikaci v mobilním telefonu. Většina automatických kávovarů má prostor na předehřívání šálků na kávu.

výhody

  • jednoduchá příprava kávy, vše je automatické
  • často integrovaný mlýnek na kávu, použití zrnkové i mleté kávy
  • velká nádoba na vodu
  • samočistící funkce

nevýhody

  • vyšší cena
  • větší rozměr

Espressa na kapsle

Jestliže nechcete nad přípravou kávu příliš přemýšlet a přesto si rádi vychutnáte dobrou kávu, můžeme vám doporučit kapslový kávovar. Některé přístroje mají také možnost zvolit si velikost kávy a připravit kávu s našlehaným mlékem.

Jak fungují?

Zvolenou kapsli s kávou a u některých přístrojů například také s čokoládovým nebo jiným nápojem, vložíte do kávovaru, stisknete jedno tlačítko a za pár sekund máte hotovou kávu.

výhody

  • rychlá příprava kávy
  • snadná příprava kávy
  • snadná údržba
  • velký výběr kapslí
  • menší rozměr
  • nepříliš vysoká cena

nevýhody

  • dražší provoz (cena kapslí)
  • pro určitý druh kapslí musíte mít přesně určený přístroj

Kávovary na překapávanou kávu

Káva, kterou vám tyto přístroje připraví, bude méně výrazná a aromatické než například espresso. Připraví však větší množství kávy a tak se hodí pro ty, kteří jí vypijí za den větší množství. Během chladnutí kávy se z ní ještě uvolňují aromata, takže během pití chutná pořád trochu jinak.

Můžete si koupit překapávač s termokonvicí, ve které vám káva vydrží horká několik hodin.

Jak fungují?

Mletá káva je zalévána horkou vodou přes papírový filtr nebo permanentní sítko a pod normálním tlakem překapává do připravené konvice. Papírový filtr, přes který káva protéká, je vhodný pouze na jedno použití, sítko je trvalé, ale je velmi důležité ho po každém použití vyčistit. A ještě jeden rozdíl mezi těmito filtry je – pro ten papírový se káva mele najemno, přičemž pro sítko je žádoucí zrna hrubě pomlít.

Filtr vybírejte velice dobře. Nekvalitní filtry mohou negativně ovlivnit chuť kávy.

výhody

  • větší množství kávy
  • menší pořizovací cena
  • snadná obsluha

nevýhody

  • méně výrazná chuť a aroma

Zdroj fotografií: Euronics.cz

Fotogalerie

  1. DanielVo

    Dobrý den, váš článek mi při výběru kávovaru pomohl k tomu, abych se začal více zajímat o to, co od kávovaru chci. Ale nakonec jsem kvůli dětem vybral kapslový, aby si mohly dělat horkou čokoládu. Ale pořád nevím který přesně kousek mám vzít. Koukal jsem na nějaké testy a chtěl bych se zeptat, zda máte nějaké zkušenosti s některým kapslovým kávovarem ze žebříčku z této stránky? https://vas-pomocnik.cz/kavovary/ Přijde mi dobrý ten Krups KP100BCE, ale rád bych slyšel, že opravdu stojí za to. Může mi tedy někdo nějaký z nich doporučit? Děkuju