5 skvělých jahodových džemů
Jahody jsou úžasné ovoce. Když je jejich sezona v plném proudu, nezapomeňte si uvařit výborné džemy. Budou se vám hodit po celý rok. Takový čerstvý chlebíček s máslem, namazaný džemem! Ta nejlepší nedělní snídaně.
Máme pro vás pět receptů, na džemy jahodové, ale méně tradiční.
Džem první - jahodový s rebarborou
500 g jahod
500 g rebarbory
třtinový cukr podle chuti
První z vyzkoušených džemů byl s rebarborou. Ta si našla své místečko v rohu zahrádky, ve vlhku a stínku. Milujeme její nakyslou chuť, a když má sezonu, tak nesmí chybět ve výborných dezertech. A když už mám rebarborovou sklizeň na stole, tak proč ji nezkombinovat s jahodami?
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a spolu s rebarborou vsypeme do hrnce a zasypeme cukrem. Začneme třeba na 500 g třtinového cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.
A teď už jen pomalu vaříme, mícháme, vaříme. Můžeme pomačkat mačkátkem na brambory, ale nemusíme jen pomalu a trpělivě mícháme a vaříme pomalým varem. Džem houstne, voní a skvěle chutná.
Sklenice na marmeládu si připravuji tak, že je dám vymýt do myčky na intenzivní program. Ihned po doběhnutí programu je vyndám, ještě lehce otřu čistou utěrkou a ihned, do horkých sklenic, plním hotový džem. Na víčko kapnu trochu rumu a víčko zevnitř celé vytřu silikonovou mašlovačkou. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. Takto nechám vychladnout.
Tento postup se opakuje u každého dalšího džemu.
Džem druhý - jahodový s mátou
500 g jahod
třtinový cukr dle chuti
asi 6 rostlinek máty
Postup stejný jako u předchozího džemu. Jen od počátku vaříme v hrnci s jahodami mátu. Vůně opět úžasná!
Džem třetí - jahodový s kakaovými boby
500 g jahod
10 nepražených kakaových bobů
1 lžíce kvalitního kakaového prášku
třtinový cukr podle chuti
Kakaové boby oloupeme, rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k připraveným jahodám s cukrem do hrnce. Vaříme dlouho, při mírné teplotě. Ke konci přidáme kakao.
Džem čtvrtý - jahodový s květy černého bezu
500 g jahod
20 květenství černého bezu
třtinový cukr podle chuti
1 bio citron
Bio citron omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyjeme také květy černého bezu. Sezóny květů černého bezu už je bohužel za námi, takže doporučuji si recept schovat a vyzkoušet. Je opravdu výborný!
Připravené suroviny - jahody, květy a citron, vložíme spolu s cukrem do hrnce. Vaříme zvolna až do doby než má džem hustotu jaká se nám líbí. Plníme do sklenic.
Džem pátý - jahodový s levandulí
500 g jahod
20 stonků levandule
300 g medu
Džem poslední, s vůní a chutí milované Provence. Je velice aromatický, nemáte-li rádi silné vůně, uberte množství levandule. Jediný džem, který jsem sladila medem. Má velice jemnou chuť a dokonalou konzistenci.
Všechny uvedené džemy jsem vyzkoušela a při samotné práci nevážila. Takže gramáž je odhadem. Cukru jsem dala na várku 500 g jahod většinou okolo 250 g. Džem je jen lehce sladký, ale stačí to. Vy si doslaďte podle chuti nebo použijte klidně želírovací cukr.