Recepty

Nadýchaný třešňový koláč

Šéfredaktorka Elly

0

Je sezona třešní. Upečte si ten nejlepší třešňový koláč!

Potřebujeme

  • 4 ks vejce
  • 150 g cukr krupice
  • špetka sůl
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 400 g hustá zakysaná smetana
  • 3 lžíce polohrubá mouka
  • 3 lžíce hladká mouka
  • 1 lžíce višňový nebo třešňový likér
  • 300 g vypeckované třešně

Postup


Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kulatou koláčovou formu, s vyšším okrajem, o průměru asi 26 cm, vymažeme máslem.

Žloutky vyšleháme s cukrem, do světle žluté, krémové pěny. Přidáme špetku soli, vanilkový extrakt a smetanu. Opět promícháme. Přidáme i mouku, smícháme.

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Přidáme višňový likér. Můžete použít nálev z višní nebo třešní v rumu.

Sníh smícháme dohromady se žloutkovou směsí. Velice opatrně, ať nám sníh moc neklesne.

Vylijeme do formy vymazané máslem a zasypeme třešněmi. Třešně nám pěkně propadnou do těsta a my můžeme koláč vložit do trouby.

Pečeme asi půl hodiny, možná malinko déle. Povrch koláče pěkně zezlátne. Necháme asi půl hodiny vychladnout, poprášíme cukrem a podáváme.