Z mála surovin hodně jídla pro všechny

13

Jan Vinopal

Máte nějaké osvědčené recepty, podle kterých se dá vytvořit hodně jídla pro hodně lidí? :-)

  1. Šéfredaktorka Elly

    I kdyby v lednici nebylo téměř nic, je v ní vždycky parmezán. Ve spíži je vždycky zásoba špaget a nikdy nám nechybí ani česnek, ani oleje. A z těch opravdu základních surovin jsem schopná uvařit jídlo klidně pro několik rodin. A za pár minut. Aglio olio - těstoviny s česnekem a olivovým olejem - jsou prostě geniální italské jídlo!

  2. lenboda

    Dobrý den, jeden takový recept, který máme v rodině oblíbený je snad ještě po prababičce. Říkáme mu RUSKÉ KNEDLÍČKY a potřebujete na něj polohrubou mouku, vodu, vejce - udělá se těsto na noky, které uvaříme a zcedíme. Další ingrediencí jsou brambory - klasicky uvaříme, zcedíme a přidáme k nokům. A závěrečnou ingrediencí je osmažená cibulka - hooodně. Ať uděláte jakkoli velkou mísu, nikdy nezbyde ;-) .

    1. Šéfredaktorka Elly

      To zní dobře! Píšu si. Možná by stálo zato i vložit do receptů, ať to najdou všichni :-) Jednoduchých nápadů není nikdy dost :-)

  3. nancy

    Já mám takový rychlý recept když mám málo času a nebo když jsem líná něco pracného vařit. Nakrájím všechnu zeleninu co v ledničce mám a nebo vezmu zmraženou, přidám žampiony, cibuli a vše rychle orestuji na oleji, okořením,osolím, přidám sojovou omáčku a česnek a přidám k tomu uvařené těstoviny. Dám na talíř, posypu strouhaným sýrem a jídlo je hotové a hlavně je ho hodně a všem i když je to bez masa to chutná

    1. Šéfredaktorka Elly

      Taky mám tu zkušenost, že maso není často vůbec potřeba.

  4. Alena Indrová

    Rýže,grilovaná zelenina,parmazán

    1. Šéfredaktorka Elly

      Jakou používáte rýži?

  5. Eliška Skalková

    Pinpongace Tvaroh,dets.krupicka 1 vejce(na 1kostku tvarohu.nez zevre voda udelame kulicky velikosti pinkpong micku.uvarit,rozpulit kazdouk licku,rozmackane jahody s cukrem,trochu polit maslem,ci jen zakysanku..mnam

    1. Šéfredaktorka Elly

      Mňaaaam :-)

  6. Helena Uhříková

    milujeme maso,ale nemusí být pokaždé,když příjde nečekaná návštěva tak je vždy po ruce listové těsto po sladku nebo na slano to je jedno vždy zasytí a udělá radost a hlavně je to za pár minut hotové

  7. Lenka Uhrová

    Jak už bylo napsáno, těstoviny jsou vždy po ruce. A já jsem si oblíbila tento opravdu velmi jednoduchý recept. Těstoviny uvařím společně s brokolicí v osolené vodě. V hluboké pánvi osmahnu na olivovém oleji nakrájený česnek a chilli papričku. Na to dám těstoviny s brokolicí a míchám dokud se brokolice nerozpadne na kašičku. Dochutím solí a pepřem a posypu parmazánem. Dobrou chuť :-)

  8. Hanka

    Dobrý den, spolu se špagetami, o kterých tu již byla řeč, máme doma vždy rýži, mléko a brambory. Připravím si mísu plnou ovoce - mohou to být jablka, broskve, meruňky, třešně, švestky - co má pecky, vypeckuju. Pro spoustu hostů uvařím spoustu rýžové kaše. Osladím ji a přidám do ni máslo. Vymastím a vysypu pekáče. Polovinu kaše rozetřu do pekáčů, pokladu plátky nebo kousky ovoce, posypu cukrem - podle sladkosti ovoce. Jablka posypu cukrem se skořicí. Navrstvím zbylou rýži a zaleju ji mlékem, rozpuštěným máslem. Zapeču asi 30 minut. Na talíři si každý sám dochutí, jak potřebuje. Tímto jídlem udělám radost dětem a ženské části návštěvy. A na čem si u nás pošmáknou mužští? Na zapečených bramborech, do kterých přidávám pro chuť a vůni pár snítek rozmarýnu. Před porcováním brambor na talíře se snítky vyndají. Rozmarýn mám za oknem celoročně svěží. Špagety připravuji obdobně jako paní Lenka Uhrová, jen s vynecháním brokolice. Překvapuju jinými obměnami - někdy místo chilli papričky přidám na tenké nudličky nakrájenou čerstvou červenou papriku. Když nemám chilli papričku nahradím ji lžící červené paprikové Vegety.

  9. jancamamca02

    Dobrý den,mám jeden recept,kterým nás pohostil můj manžel všem moc chutnal od té doby je zařazen mezi naše oblíbené,rychlé a nenáročné pokrmy z mála surovin,tak jak to chlapi v kuchyni umí. Uvařit brambory ve slupce,oloupat, nakrájet na kolečka, lehce opéct na trošce oleje,potom brambory vyndat,ve stejné nádobě zpěnit cibulku,přidat konzervované Sedlácké nebo Chalupářské maso (dostaneme v Lidlu) prohřejeme smíchame s bramborama,případně přisolit,připepřit, posypat pažitkou a je hotovo.Můžeme zvolit i variantu využít zbytky uzenin, nebo tvz.jak se říká co dům dá… dobrou chuť