Bob koňský: Seznamte se!

0

Šéfredaktorka Elly


Věděli jste, že luštěniny by měly na vašem jídelníčku být dvakrát až třikrát týdně? Ať už ve formě polévek, hlavních jídel nebo zajímavých pomazánek. Naklíčené se hodí do salátů a je v nich obrovské množství prospěšných látek.

Mezi méně známé luštěniny patří bob koňský. Že jste o něm neslyšeli? Tak čtěte pozorně. Je totiž opravdový král! Patří mezi nejstarší luštěniny a tak vlastně vůbec nechápeme, že je tak málo známý.

Bob koňský, stejně jako ostatní luštěniny, obsahuje velké množství vlákniny. Už proto se vyplatí zařadit ho na svůj jídelníček. Látky v něm obsažené pomohou lidem, kteří trpí zadržováním vody. Je vhodný při hubnutí. Obsahuje železo, velké množství proteinů, kyselinu listovou, vitaminy B1 a C.

Po uvaření, které trvá déle než u jiných luštěnin, musíte každý bob vyloupnout z pevné slupky. Není to žádná těžká práce, za chvíli máte hotovo.

Aby byl bob koňský ideálně uvařený a obsahoval co nejméně nadýmavých látek, je důležité dodržet správnou přípravu.

1. Zakoupený bob důkladně promyjte pod horkou vodou, v cedníku.

2. Bob dej do hrnce a zalijte studenou vodou. Nechejte namáčet 12 - 24 hodin.

3. Po namočení opět propláchněte důkladně horkou vodou.

4. Vařte v čisté, studené vodě. Pro ještě lepší stravitelnost a ještě menší nadýmavost použijte například majoránku, saturejku, tymián nebo fenykl.

5. Vařte doměkka.

6. Těsně před dokončením varu osolte. Případně můžete solit až při vytváření finálního pokrmu.

Recepty, ve kterých bude bob úplně skvělý!

Fazole nechejte naklíčit a podávejte v salátu.

Uvařené fazole rozmixujte a dochuťte kořením. Vznikne výborná pomazánka.

Skvělé jsou nejrůznější pánve se směsí fazolí (nejen bob, ale i více druhů), masa, klobásy, rajčat a jiné zeleniny.

Výborný salát dochucený bylinkami skvěle doplní sýr jako je například feta.

Z koňského bobu je výborná bezlepková mouka.

Použijte bob do výborných sytých polévek.

Fotogalerie