
Cantuccini - toskánské sušenky
Božské sušenky. Když je jednou vyzkoušíte, budete je péct pořád dokola.
Potřebujeme
- 250 g cukru krupice
- 4 ks vejce
- sůl
- z 1 citronu citronová kůra
- 100 g rozpuštěné máslo
- 500 g hladká mouka
- 250 g nasekané mandle
- na špičku nože kypřící prášek
- 1 ks vejce na potření
Postup
Cukr, vejce, špetku soli a citronovou kůru spolu vyšleháme do pěny. Přidáme máslo, mouku, a nahrubo nasekané mandle. Přisypneme trochu pečicího prášku. Nepřežeňte to. Já jsem to napoprvé s kypřícím práškem neodhadla a přidala ho příliš mnoho, takže sušenky zbytečně vyskočily a popraskaly.
Všechny suroviny spojíme dohromady v tužší těsto, které nebude lepit. Na plech si dáme pečící papír a z těsta tvarujeme válečky, o průměru asi 3 cm. Po přenesení na plech je lehce zmáčkneme, aby sušenky měly svůj typický tvar.
Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme 25–30 minut. Povrch cantuccini zezlátne a potom je vytáhneme ven.
Ještě horké krájíme na plátky široké asi 2 cm. Tyto plátky pak ještě rozprostřeme na plech, řeznou stranou nahoru a dosušíme v troubě ještě asi 15 minut.
Cantuccini můžeme uchovávat v uzavíratelné nádobě poměrně dlouho dobu, nekazí se. Ale většinou zmizí velice rychle, protože jsou opravdu výborné.


