Chai: Šálek skvělého teplého nápoje

0

Šéfredaktorka Elly


Milovníkům lahodných teplých nápojů určitě neunikl. Ty z vás, kteří chai neznají, ho dnes rádi představíme.

Tradiční indický nápoj chai má za sebou dlouhou historii. Pije se již přes pět tisíc let. Základem je černý čaj, směs koření a horké mléko. Postupně se z Indie rozšířil do celého světa a své fanoušky si našel už i u nás.

Podle vlastní chuti si můžete zvolit chai slazený nebo neslazený. Doporučujeme sladit medem, třtinovým cukrem nebo javorovým sirupem. To především u doma vyráběné varianty. Kromě toho, že si můžete čaj od začátku připravit ze sypaného nebo porcovaného černého čaje, na trhu najdete i mnoho již hotových směsí.

Stačí jen nasypat a zalít - práškový chai

Jedna z nejlepších instantních verzí je značka DAVID RIO. V nabídce najdete mnoho různých chutí. Toucan s černým čajem, vanilkou, skořicí, kardamonem a příchutí exotického manga. Maple Moose je slazený javorovým sirupem. Tiger Spice je směs drceného černého čaje, mléka, skořice, kardamonu a hřebíčku. Vybere si každý. Výhodou je snadná příprava. Instantní směs je již slazená a namíchaná v ideální kombinaci. Stačí ji jen zalít vodou nebo horkým mlékem.

Připravte si domácí chai

Potřebujete jen pár surovin. Základní je kvalitní černý čaj. Vybírejte z oblíbených značek. Výborný je třeba Oxalis nebo Sonnentor. Určitě ale máte své favority. Dejte přednost čaji sypanému. Dále budete potřebovat mléko. Doporučujeme použít plnotučné a před použitím ho ohřát. Náš tajný tip je, že nejlépe chutná chai, když do něj dáte mléko horké a navíc s hustou pěnou. Použít můžete samozřejmě také rostlinné mléko.

S pěnou vám pomůžou přístroje běžně dostupné na trhu. Pěniče na mléko seženete v cenovém rozpětí od pár stovek až po pár tisíc korun. Ty nejlepší napění mléko teplé i studené nebo mléko jen ohřejí bez pěny. Měly by se dobře čistit, ať vás neomrzí s nimi pracovat.

Důležitý je výběr koření. Právě to dělá chai tak jedinečným nápojem. Jaké koření použít?

kardamom

hřebíček

skořici

vanilku

zázvor

anýz

fenykl

muškátový oříšek

pepř

kurkuma

nové koření

chilli

Nejdůležitější ze všeho koření je však kardamom. Ten je základem a nesmí v žádném nápoji chai chybět. Používejte raději tobolky, než mletý. Další koření je libovolné a i v Indii není jedno jediné správné složení chai nápoje.

Jak si připravit chai?

Do hrnce na plotnu dejte vodu. Přidejte zvolené koření. Zkuste chvíli experimentovat a psát si poměr koření, až přijdete na tu správnou, pro vás ideální, kombinaci. Přiveďte k varu. Vsypejte čaj a nechejte chvilku společně vařit, přidejte mléko. Sundejte z plotny a nechejte pár minut odstát. Sceďte a ještě můžete ozdobit našlehaným mlékem. Oslaďte.

Nepodceňujte servírování

Vyberte si to nejkrásnější nádobí, ve kterém budete svůj chai podávat. Velký výběr nádherných hrníčků najdete na našich oblíbených eshopech Bonami.cz a Bella Rose.

Zdroj fotografií: Bella Rose, Bonami, Pinterest.com

Fotogalerie