Chléb s lískovými ořechy zadělávaný červeným vínem

LenkaMa

0

Krásně voňavý chleba, který nadchne nejen chutí a vůní, ale i krásně narůžovělou barvou

Potřebujeme

  • 250g chlebová mouka
  • 250g hladká mouka
  • 12g sůl
  • 10g droždí instantní
  • 150ml červené víno
  • 150ml voda
  • 200g lískové ořechy

Postup

Oba druhy mouky, sůl a droždí společně smícháme. K práci použijeme ideálně kuchyňský robot s hnětacím hákem. Pustíme na střední rychlost a postupně přiléváme tekutiny, vodu i víno. Voda by měla být teplá - kolem 30°C. Asi 5 minut necháme hníst a poté přidáme nahrubo nasekané lískové ořechy.

Necháme vmíchat do těsta, vyndáme hák, mísu přikryjeme a necháme asi 10 minut odpočívat.
Poté znovu hák nasadíme, pustíme mašinku a necháme 10 minut pracovat na střední nebo nižší otáčky. Výsledkem je krásně hladké a poddajné těsto.


Vyklopíme z mísy, uhněteme z něj bochník a necháme na teplém místě přikryté folií, nebo utěrkou kynout.
Poté rozdělíme na dvě stejné části. Z každé opět uhněteme bochníček, přikryjeme a necháme kynout 20 minut.


Tak a závěrečné tvarování. Můžeme udělat kulaté bochníčky nebo bagetky. Obojí je skvělé! Já nechala kynout v proutěných ošatkách vyložených pomoučenou utěrkou ještě asi 40 minut.
Mezitím troubu rozehřát co to jde. Ideálně 240°C, pokud patříte jako já mezi ty šťastlivce co mají troubu s parní funkcí zapněte program s použitím páry.

Pokud takovouto vymoženost nemáte, tak dejte na dno trouby plech, nebo hrnec a při vložení chleba do trouby do něj vhoďte hrst ledových kostek - vytvoří se pára, která zdokonalí vaše bochníčky.

Vykynuté bochníky shora nařízněte - do křížku, nebo jak moje dcera říká - mami dej vyřež tam "hashtag", potřete vodou a vložte do trouby.

Pečou se asi 20 minut - když je vyndáte a zespod poklepete musí znít dutě.


Necháme vychladnout a pak jen vychutnáváme tu krásně nasládlou chuť.

Partnerem tohoto receptu je eshop s kvalitním alkoholem - Alkohol.cz