Recepty

Croquembouche

vejinek

0

Croquembouche (čti krokánbuš) je jeden z nejoblíbenějších svatebních dortů ve Francii. Kuličky z odpalovaného těsta (profiterolky) jsou naplněné vanilkovým krémem a slepované karamelem. Závěrem se celá pyramida pokryje karamelovými nitěmi. Jméno je tvořeno z francouzských slov ‚Croque en bouche ‚ – tedy něco jako křupne v puse.

Potřebujeme

  • Na těsto:
  • 250 ml vody
  • 1/2 ČL soli
  • 100 g másla
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • Krém:
  • 750 ml mléka
  • 2 vanilkových pudingů
  • 3 lžic cukru
  • 100 g změklého másla

Postup

Příprava je jednoduchá – pokud tedy zvládnete techniku odpalovaného těsta.

Správně pod dort patří základna z griliáše nebo křehkého těsta. Já tentokrát nedělala nic, protože jsem dělala jen pokus z malého množství.

V hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou mouku. Pořádně mícháme na mírném plameni asi 2 minuty. Přendáme do mísy a necháme mírně vychládnout. Pak začneme postupně za stálého míchání přidávat vajíčka. Nejlepší je použít ruční elektrický šlehač s metličkama.

Těsto dáme do zdobícího sáčku a na plech pokrytý pečícím papírem děláme hromádky velikosti vlašského ořechu. Kdo je líný prát zdobící pytlík a umývat všechny ty násady může těsto na plech dávat čajovou lžičkou.

Pečeme 12 – 15 minut v elektrické troubě vyhřáté na 200° C.

Vychladnuté kuličky plníme krémem z vanilkového pudingu (pro ty líné) ti pečlivější a zapálenější si udělají svůj Creme Patissiere (žloutkový krém) – ale o tom někdy jindy.

Tentokrát jsem udělala krém z

  • 750 ml mléka
  • 2 vanilkových pudingů
  • 3 lžic cukru

Z uvedených surovin uvaříme puding, necháme vychládnout a poté rozšleháme s asi

  • 100 g změklého másla

Při plnění kuliček se ale už bez cukrářského sáčku s neobejdeme. Sáček naplníme krémem, trubičkou prorazíme ve dně kuličky otvor a plníme.

Tradične je tento dort zdobený závojem z karamelových nití. To bylo jediné na čem jsem pohořela! Nitě jsem sice nakonec vytvořila ale na dortu nevydržely déle než hodinu a pak se ztratily. Vydala jsem se na průzkum na net a zjistila, že nitě se musí dělat z nějakých cukrářských cukrových perel či čeho – tak to asi ozdobíme netradičně. Napadlo mě proložit ty kuličky jahodama namočenýma v čokoládě – bílé i tmavé případně v karamelu + nějaké květiny.