Recepty

Kořeněný sirup do svařeného vína

Šéfredaktorka Elly

0

Připravte si kořeněný sirup, díky kterému budete mít svařené víno za pár minut.

Potřebujeme

  • 1 kg cukr krupice
  • 1 l voda
  • 25 g badyán
  • 20 g hřebíček
  • 30 g skořice celá
  • 10 g nové koření
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče

Postup

Nápad na kořeněný sirup do svařeného vína pochází od autorky mnoha kuchařek Jany Florentýny Zatloukalové. Její kuchařky nesmí chybět v kuchyních začínajících kuchařek, ale také těch pokročilých. Protože jsou to jedny z nejkrásnějších kuchařských knih, které známe!

Blíží se advent a právě na tuto dobu Jana načasovala výrobu kořeněného sirupu do svařeného vína. U nás tento sirup zdomácněl a neumím si bez něj už představit zimní čas.

„Advent je doba čekání, která si žádá krásné vůně, sladké chuti a blízkost lidí (ne nutně v předvánoční strkanici u pokladny). Z čehož logicky vyplývá, že svařené víno je absolutní předvánoční nezbytnost. Každý rok proto začínám předvánoční práce v kuchyni stejně: sirupem na svařené víno.

Sirupem domácím, z karamelu, směsi čtyř druhů koření a kůry z citrusů. Dobré svařené víno se totiž nesmí vařit, což je v přímém rozporu s požadavkem, aby se v něm dostatečně vyluhovala chuť koření a dalších přísad. Proto si na svařené víno vždy nejprve připravím rozvar ze zkaramelizovaného cukru, ve kterém povařím a nechám odležet koření. Když pak dostanu chuť na svařené víno, jen zahřeju přiměřené množství vína, dochutím sirupem a můžu rovnou podávat.

Sirup bez problému vydrží na tmavém místě až do Vánoc nebo ještě déle, a pokud ne, anebo pokud vám ho začnou upíjet sousedi a známí, až se věhlas vašeho svařáku rozkřikne, není problém během pár minut další dávku přidělat. Nelekněte se proto uvedeného množství, které uvádím v receptu. Pokud mi snad nevěříte, že to je vážně ten nejlepší svařák v okolí, anebo se necítíte na práci s takovým množstvím do karamelova rozpáleného cukru (a to je jen dobře, v blízkosti karmelu byste se nikdy neměli cítit bezpečně), neváhejte si množství přepočítat třeba jen na desetinu požadovaných hmotností.

Podstatné je, že si letošní Vánoce začnete užívat už dnes.“

Kuchařka pro dceru

Cukr v co největším hrnci, který najdete, nasucho zkaramelizujete dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.

Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.

Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.

Krásný advent přeje Jana Florentýna Zatloukalová.