Poctivý kuřecí vývar

Šéfredaktorka Elly

0

Jak připravit poctivý vývar? Postačí vám k tomu čas a kvalitní suroviny. Výsledkem bude vývar jako dělávaly naše babičky.

Potřebujeme

  • 1 kg kuřecí maso - skelety, stehna, křídla
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks malá petržel
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks pórek
  • několik stonků zelená petržel
  • 2 ks bobkový list
  • 8 kuliček pepř celý
  • 2 kuličky nové koření
  • podle chuti sůl

Postup


Ze všeho nejdříve si omyjte připravené kuřecí maso. Vyskládejte ho na pekáč a přidejte k němu zeleninu. Všechno zapečte na 170 °C, zhruba 20 - 30 minut. Dokud maso nezezlátne. Tím dodáte vývaru zajímavější chuť a díky opečení masa také barvu.

Obsah pekáče stáhněte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Sundejte poklici a po dosažení varu ztlumte plotnu tak, aby vývar jen lehce probublával, táhnul. Pěnu, kterou uvidíte na povrchu, odebírejte. Vývar tak nebude zakalený.

Vývar nechejte pomalu táhnout několik hodin. Pokud bude voda v hrnci příliš ubývat, dolijte novou, opět studenou. Vařte do té doby, než budete plně spokojeni s jeho chutí.

Nespotřebovaný vývar zamrazte. Bude se vám hodit jako základ do omáček, do rizota nebo na jiné polévky.

Náš tip: Budete vývar podávat opravdu jako vývar, s masem, zeleninou a nudlemi? Zapomeňte na zeleninu vyvařenou z polévky. Ta už svou nejlepší chuť vydala do vývaru. Nastrouhejte si nahrubo nebo nakrájejte na kostičky, mrkev, celer a petržel a opečte je na rozpuštěném másle. Jen velice lehce. Získají skvělou chuť, která váš vývar zase o stupínek povýší.

Co se vám může hodit?

V elektrickém hrnci nemusíte vývar ani při mnohahodinovém vaření hlídat. Využijete ho na také na různé masové směsi, guláše a jiná jídla, kde masu prospěje dlouhé a pomalé vaření.