
Vepřová panenka plněná fetou
Recept podle oblíbeného kuchaře Jamie Olivera. Plněnou vepřovou panenku můžete podávat se skvělou cuketou.
Potřebujeme
- 1 kg vepřová panenka
- 250 g feta
- 100 g sušená šunka
- podle chuti sůl
- podle chuti pepř černý
- NA CUKETY
- 4 ks středně velké cukety
- podle chuti sůl
- podle chuti pepř černý
- zbytek sýra feta z plnění masa
- koriandr nebo máta
- 5 stroužků česnek
- 1 ks chilli paprička (najemno nasekaná)
- podle potřeby olivový olej
Postup
Nejprve si připravte vepřové medailonky. Z panenky si nakrájejte vyšší kousky. Každý osolte a opepřete z obou stran. Doprostřed udělejte nožem díru a nacpěte do ní kostičku sýra feta. Každý medailonek překryjte sušenou šunkou. Aby na masu lépe držela, ještě přes šunku pořádně zatlačte a medailonek tím i trochu rozmáčknete.
Do pánve dejte trochu olivového oleje. Až je rozehřátý, položte do pánve medailonky, šunkou dolů. Opékejte asi pět minut, nespalte. Poté otočte a dopečte i z druhé strany.
Mezitím, co se maso opéká, začněte připravovat cuketu. Omytou, neoloupanou, nakrájejte na velice tenké plátky. Ideálně vám pomůže robot s krájecím nástavcem. Urychlí práci a plátky budou jeden jako druhý
Plátky cukety vsypejte do velkého hrnce, ve kterém jste hodně rozpálili dvě lžíce olivového oleje. Přidejte prolisovaný česnek a opékejte pět minut.
Mátu nebo koriandr spolu s chilli papričkou nasekejte najemno. Přidejte k cuketám. Nezapomeňte osolit a opepřit, průběžně promíchávejte. Restujte asi deset minut. Až cuketa lehce změkne, nerozvaří se. Přisypejte na malé kostičky nakrájený zbytek sýra feta a ještě promíchejte.
Do mělké mísy dejte cukety, nahoru naskládejte medailonky a ještě přelijte výpekem z masa.
Podávejte s oblíbenou přílohou - rýží, bulgurem, kuskusem, ale klidně i s bramborami nebo těstovinami. Jamie k jídlu podával hnědou rýži.


