Jak vybrat: Odšťavňovač

1

Šéfredaktorka Elly


Zdravý životní styl je v poslední době v kurzu. Patří k němu i čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny. Aby v sobě měly plno vitamínů a výživných látek, musí se pít čerstvé. Proto je nejlepší pořídit si domů odšťavňovač a připravovat si čerstvou šťávu podle potřeby.

Máte ve svém okolí někoho, kdo by uvítal odšťavňovač jako dárek pod stromeček. Potom vám pomůžeme s jeho výběrem, abyste udělali opravdu velikou radost.

Typy a funkce

Základní dělení odšťavňovačů, je na dvě skupiny. Šnekový nebo odstředivý. Pojďme se na ně podívat blíž a srovnat je.

Šnekový odšťavňovač zpracovává ovoce rotujícími koly. Ovoce či zeleninu těmito koly, chcete-li šneky, rozdrtí a šťáva z nich vyteče otvorem v odšťavňovači ven. Jejich výhoda je především v tom, že z potravin dokáží získat větší množství šťávy, která je hustější a má plnější chuť. To, že pracují pomaleji, než odšťavňovače odstředivé, je vlastně také výhoda. Výsledné nápoje pomaleji oxidují. Jaká je nevýhoda? Složitější a namáhavější čištění přístroje po použití.

Odstředivý odšťavňovač používá na zpracování ovoce a zeleniny nože, které potraviny nasekají a odstředivou silou promačkají přes síto hotovou šťávu. Jsou hlučnější a výsledkem je méně šťávy než u šnekových odšťavňovačů. Snáze se však čistí a práce s nimi je rychlejší.

Jaký výkon přístroje vybírat? Odstředivé odšťavňovače mohou mít výkon zhruba 1200 W, u šnekových stačí 250 W.

Ideální je, když má odšťavňovač minimálně dvě rychlosti. Vyšší otáčky pak použijete na tvrdší plody, nižší na ty měkčí.

Jak vybrat

Nejdříve se zamyslete nad tím, jakou ovocnou a zeleninovou šťávu preferujete? Dáváte přednost šťávě husté nebo spíš řidší. Pro tu první sáhněte po šnekovém, pro druhou po odstředivém odšťavňovači. Kdo je šetrný a nemá rád plýtvání potravinami, zvolí šnekový odšťavňovač. Je z něj totiž méně odpadu. Práce s ním však trvá déle, musíte tedy počítat s tím, že když jste zvyklí pít čerstvé šťávy často, strávíte jejich přípravou více času.

Při výběru je důležité zohlednit i velikost plnícího otvoru. Čím větší, tím lepší. Nemusíte tak potraviny krájet na malé kousky.

Důležité je i umístění výpusti, ze které poteče šťáva. Některé odšťavňovače jsou přizpůsobené tak, že pod výpusť umístíte sklenici. Jiné mají vlastní nádobu, do které hotová šťáva nateče.

Péče o spotřebič

Důležité je vyčistit odšťavňovač ihned po použití a to po každém použití. Nenechávejte zaschnout zbytky ovoce a zeleniny v přístroji, ani na sítkách. Jinak by se mohlo stát, že kovové součásti začnou rezivět. Přístroj rozeberte a omyvatelné části umyjte pod tekoucí vlažnou vodou, za pomoci houbičky. Někdy vám práci usnadní malý kartáček.

Většinu není potřeba používat mycí prostředek. Většina přístrojů umožňuje mytí jednotlivých součástí v myčce na nádobí.

Tipy na nejlepší ovocné i zeleninové šťávy

- používejte pouze čerstvé, zralé a zdravé potraviny

- důkladně potraviny omyjte a osušte

- není nutné odstraňovat slupky a jádřince

- odstraňte pouze silné slupky a pecky

- připravenou šťávu spotřebujte ideálně ihned

- nebojte se mixovat různé druhy ovoce a zeleninu už při jejich odšťavňování

- z ovocných i zeleninových šťáv můžete připravit lahodné sirupy

Velký výběr odšťavňovačů najdete na webu www.euronics.cz a také na prodejnách Euronics.

Fotogalerie

  1. Robuník

    Odstředivka se mi moc neosvědčila. Tak jsem pak rovnou koupila Kuvings a spokojenost velká. Minimálně odpadu a navíc odpad skoro suchý.