Recepty

Pepparkakor - švédské perníčky

Šéfredaktorka Elly

0

Chcete letos vyzkoušet nový recept? Něco trochu jiného než tradiční české medové perníky? Inspirujte se u nás!

Potřebujeme

  • 150 ml ohřátý med
  • 150 g smetana ke šlehání
  • 200 g Hera máslová příchuť
  • 150 g cukr moučka
  • 500 g bílá špaldová mouka
  • 200 g celozrnná špaldová mouky
  • 1/2 sáčku prášek do pečiva
  • 1 lžíce mletý zázvor
  • 1 lžíce mletá skořice
  • 1 lžíce hřebíček
  • 1/3 lžičky černý pepř
  • špetka sůl

Postup


Med dejte rozehřát do hrnce. Hřebíček rozdrťte v hmoždíři, nebo ještě lépe rozmixujte ve výkonném mixéru. Ten vám hřebíček rozmixuje úplně na prášek. Ideální je použít nádobu se sekacími noži k tyčovému mixéru. Tyto nádoby bývají většinou menší a velice dobře rozmixují i tvrdší suroviny. Přidejte do medu koření, promíchejte. Odstavte z plotny.

Obě mouky smíchejte, spolu s práškem do pečiva.

Všechny suroviny dejte do robota a umíchejte měkké, nelepivé těsto.

Těsto dejte do sáčku nebo zabalte do potravinářské folie. Nechejte do druhého dne v lednici.

Na druhý den těsto nechejte asi hodinu ohřát při pokojové teplotě.

Rozválejte na pomoučené ploše, na výšku asi 2 až 3 mm. Tedy tenčí, než jsme zvyklí z našich perníčků. Vykrajujte tvary podle fantazie.

Vykrojené tvary naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, ve středu trouby, 10 minut.