Články

Karlovský gastrofestival byl rekordní!

0

Šéfredaktorka Elly

Již posedmé se konal letos v údolí Léskové, ve Velkých Karlovicích, víkend pro všechny milovníky kvalitního a chutného jídla – Karlovský gastrofestival. Letošní návštěvnost trhala rekordy, krásný víkend přišlo do přírody strávit čtyřicet tisíc lidí.

Počasí se opravdu vydařilo. Od pátku do neděle byl krásný slunečný podzim. Dorazili jsme přede jedenáctou hodinu, vystáli si s autem malou frontu před parkovištěm a vyrazili na domluvený rozhovor s michelinským šéfkuchařem Pavlem Pospíšilem, který v kuchyni na Lanterně připravoval sobotní galavečeři. Tento rozhovor pro vás už brzy zveřejníme.

Po příjemně strávené půlhodince jsme se vydali na procházku, na kterou se těšíme každý rok. Gastro Tour začíná (nebo končí, podle toho jestli se chcete procházet z kopce nebo do kopce) u Razuly. Tady jste letos mohli vyzkoušet, jak se pečou frgály. Frgálová manufaktura je každý rok velice oblíbená a nejinak to bylo i letos. V neděli na Razule probíhala soutěž o nejlepší frgál. V porotě, která se rozhodovala tři hodiny, zasedl také herec Jan Budař, kterému nejvíce chutnaly hruškové a makové frgály.

V soutěži zvítězil sedmadvacetiletý Zdeněk Filák, který je profesí instalatér. „Pečení a vaření je můj koníček od dětství, už od nějakých sedmi let jsem se pohyboval v kuchyni, hrozně rád griluji, ale frgály peču až poslední tři roky. Naučila mě je maminka, která mi předala rodinný recept. U nás doma se vždy pekly tvarohové, hruškové a makové, já sám mám nejraději tvarohový. A v čem je tajemství toho mého vítězného? Peču z běžného tvarohu z obchodu. Důležité je umět ho dochutit,“ dodal Zdeněk Filák, který si jako hlavní cenu odvezl z Velkých Karlovic kuchyňský robot ETA Gratus.

Na parkovišti u Razuly byla hned další zastávka. Ve velkém stanu jsme ochutnali nabídku zážitkové restaurace Vyhlídka, Spa hotelu Lanterna. Kromě výborného jídla zde probíhalo několik kuchařských show, takže zde, stejně jako všude jinde, bylo pořád dost návštěvníků a bylo se celý den na co těšit.

Krásnou cestou jsme došli k hotelu Galik, který každý rok nabízí zabíjačkové a valašské speciality. A tady jsme si opravdu všichni pochutnali. Vyzkoušeli jsme všechno možné i nemožné a zakončili to chutnými čokoládovými pralinkami. K jídlu hrála příjemná jazzová hudba a téměř se nám nechtělo jít ani dál. Jenže nás čekala ještě dlouhá cesta.

Naštěstí jsme měli příjemný plán. Zastavit se v Pensionu Školka na šulánky s mákem. Také každoroční tradice. Tentokrát jsme ochutnávku rozšířili o výborné palačinky s borůvkovým džemem. Měla jsem chuť na místní držkovku, protože ta je skvělá. Jenže po zabijačkové ochutnávce jsme byli všichni celkem přejedení.

Zastávka v penzionu Pod Pralesem je naše oblíbená. Letos zde probíhala soutěž o nejlepší klobásu, které se mohl zúčastnit každý, kdo vyrábí vlastní klobásy. Vyhrál ji „amatér“ Alan Valentovič z Přerova. Rozhodnutí poroty bylo jednomyslné, klobása získala jednoznačně nejvíce bodů.

Pětičlenná porota složená z odborníků v oblasti gastronomie a hotelnictví vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistence či vzhled nákroje a vypracování, jedním k kritérii bylo i takzvané hodnocení za tepla.

Na jídlo tentokrát nezbyl prostor. Tak jsme ochutnali alespoň ručně filtrovanou kávu a zaujala nás piva z produkce Karlovského minipivovaru, ochutnali jsme všechny druhy a byly super!

Jsme v polovině cesty…

Fotogalerie