Recepty

Dokonalé kuře pečené, solí napíchané

vejinek

0

Křupavá kůže schovávající nádherně měkké a šťavnaté maso.

Potřebujeme

  • 1,5 - 2 kg celé kuře
  • 200 ml voda
  • 12 g sůl
  • máslo
  • bylinky a koření podle chuti
  • Kromě toho injekční stříkačku s velkou jehlou

Postup

S přípravou začneme den předem. Ve 200ml vody rozmícháme důkladně 12 g soli .
Kuřeti se musíme dostat pod kůži :) Směs nabereme do injekční stříkačky a vstřikujeme přímo do masa.

Nejvíce pozornosti si zaslouží prsíčka, která jsou nejsušší. Tady jsem dala do každého dvě dávky ze stříkačky. Na obrázku je vidět jedno prso po aplikaci a druhé před :D ( to je jako popisovat plastickou operaci )

Poté kuře zavřeme do krabičky a šoupneme do ledničky na 12 - 24 hodin.

Druhý den vytáhneme z lednice a krabičkou. Šoupneme na pekáč, poklademe plátky másla, okořeníme dle toho co nám chutná – já tady použila- různé druhy pepře, česnek. A čerstvé bylinky šalvěj a petržel. Už nesolíme!

Zkoušela jsem dvě varianty nálevu – do jednoho kuřete jsem aplikovala jen solný roztok a do druhého solný roztok ve kterém jsem 4 hodiny louhovala rozmačkaný česnek – ten jsem pak zcedila a použila roztok stejně jako u předešlého kuřete.

Na pekáčku jsem si „česnekové“ označila kouskem česneku abych je rozeznala – nebylo to ale potřeba – rozeznat šly po upečení na první ovonění a ochutnání.

Pekla jsem na 170°C asi 50 minut zakryté a poté dalších 15 minut s použitím grilu na získání křupavé kůžičky.

Určitě tuto úpravu vyzkoušejte – budete překvapeni jaký efekt dokáže voda a sůl.
Klasickým receptům v moderním podání třikrát hurá!