Recepty

Domácí citronáda a jiné sirupy

vejinek

0

Zapomeňte na kupované přeslazené sirupy, které jsou složené z bůhvíčeho. Domácí sirupy nic nepřekoná. Navíc můžete lahev s domácím sirupem pěkně zabalit a věnovat ji jako dárek.

Potřebujeme

  • 8 bio citronů
  • 2 kg krupicového cukru
  • 1 l vody

Postup

Příprava domácího sirupu je snadná. Není proto nutné vyrábět nějaké velké zásoby. Stačí dvě velké sklenice, spotřebovat a vyrobit další. Sirup uchovávám v lednici, aby se nezkazil, protože ho nijak nekonzervuji ani nepřidávám žádné chemické konzervanty.

Podle receptu, který jsem našla, patří i do domácího citronového sirupu kyselina citronová. A to jsem v žádném případě nechtěla, to si můžu rovnou koupit sirup v obchodě. Proto jsem ji vynechala a přidala čerstvé citrony v bio kvalitě – neošetřené chemicky. Koupíte je třeba v Lidlu nebo v prodejnách se zdravou výživou. Občas si je objednávám v italském eshopu Malá Itálie, kde je mají dovezené přímo z Itálie.

Bio citrony by neměly být ošetřeny žádnou chemikálií, i tak je ale před použitím pořádně omyjeme horkou vodou. Louhovat se totiž budou i se slupkou a chceme opravdu super sirup. Tak se snažme.

Kromě domácí citronády – citronového sirupu, si vyrábíme také pomerančový nebo malinový sirup. Kdo chce, může si stejně připravit i sirup bezový, rybízový, grepový. Fantazii a chuti se samozřejmě meze nekladou, a jak jsem slíbila – pár minut práce, výsledek k nezaplacení.

Omyté citrony rozdělíme na čtyři a čtyři. Čtyři nakrájíme na tenká kolečka, vhodíme do velké nádoby (já jsem použila dvoulitrový džbán) a zalijeme vodou. Zbylé čtyři citrony opravdu důkladně rozmačkáme, vybereme pecky a citronovou šťávu přidáme také do džbánu.

Necháme 48 hodin v lednici louhovat.

Po dvou dnech scedíme přes sítko do hrnce a ještě můžeme pořádně vymačkat kolečka citronů. Přisypeme cukr a zahříváme. Nevaříme!!! Na plotně necháme tak dlouho, než se cukr rozpustí.

Přelijeme do uzavíratelných lahví, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

Minimální trvanlivost vyzkoušenou nemám. Tento sirup u nás totiž nevydrží déle než 14 dní.

Stejným způsobem připravíte i další ovocné sirupy. Hotový sirup zaléváme vychlazenou vodou nebo sodou. Můžeme přidat i plátky čerstvého citronu, bylinky nebo různé ovoce.