Domácí strava je nejlepší

0

Šéfredaktorka Elly


Nejste spokojení s každodenním stravováním po restauracích, jídelnách v práci a školních jídelnách? Vařte si sami doma. Při trošce plánování se to dá zvládnout.

Jako první si vytvořte seznam všech možných i nemožných obědů, které můžete vařit. Rozdělte si je na dvě kategorie. Polévky a hlavní jídla. Chcete-li, můžete si ještě hlavní jídla rozdělit na několik kategorií. Ať se vám v seznamu lépe orientuje. Můžete mít seznam sladkých jídel, bezmasých, masových, rybích... Záleží na vás a tomu, co vám bude vyhovovat, jak se vám potom bude z receptů dobře vybírat.

Kdo chce být úplně nejlepší, může si na internetu nastudovat dobré rady co by dětem v jejich jídelníčku nemělo chybět, jak často a kolik ryb, zeleniny, ovoce. A tyto informace zohlednit při plánování.

Na internetu najdete také různé formuláře na plánování. Spoustu nápadů na tabule s denním menu najdete v našem albu na facebooku. Můžete si stáhnout papírové menu, do kterého si vyplníte nejen obědy, ale i snídaně, svačinky, večeře. Text do formuláře můžete vpisovat nebo vlepovat na papírcích. Tohle je super nápad. Napsat na samolepící papírky všechna možná jídla a pak jen přelepovat do jednotlivých dnů.

Najděte si čas alespoň na jedno společné jídlo denně. Podle časových možností oběd nebo večeři. Záleží samozřejmě na pracovní době rodičů, škole a zájmových činnostech dětí.

Pro usnadnění času doporučujeme chytré spotřebiče, které vaří téměř samy :-)

Pomalý hrnec

Do pomalého hrnce dáte ráno všechny suroviny, zapnete jej, a po příchodu domů můžete rovnou podávat večeři! Ideální pomocník! Suroviny stačí nakrájet, dát do hrnce, zamíchat, přikrýt, nastavit časovač, spustit a dále se již o pokrm nezajímat - není třeba jej míchat a hlídat.

Parní hrnec

Některá jídla jsou mnohem lepší připravená v páře, než jinou kuchyňskou úpravou. Zachovají si tak mnohem více vitamínů a chutí. Navíc opět nastavíte program a dále se o jídlo nestaráte. Vyzkoušejte brambory v páře, zeleninu, ryby. Budete příjemně překvapeni.

Pečící hrnec

Ten zná i z dětství snad každý. Když děláte menší oběd, není potřeba rozpalovat celou troubu. Výborně v něm upečete nejen kuře, ale i kachnu, zapečete brambory nebo upečete moučník. Ideální pomocník.

Zdroj fotografií: Pinterest.com, Euronics.cz, ETA.cz

Fotogalerie