Recepty

Domácí švestková povidla v troubě

Šéfredaktorka Elly

0

Švestková povidla jsou oblíbený produkt ze švestek. Jak si je připravit snadno doma, v troubě?

Potřebujeme

  • 5 kg švestky, vypeckované a přepůlené
  • 500 g cukr krystal
  • 1/2 lžičky skořice mletá
  • 5 ks hřebíček (utlučený)
  • 100 ml ocet

Postup


Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a důkladně omyjeme. Takto připravené švestky pomeleme na masovém mlýnku (nejlépe na vložce s většími otvory) a vložíme do pekáče nebo většího hrnce. K pomletým švestkám vmícháme všechny výše uvedené suroviny, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 12 hodin odstát na chladném místě.

povidla

Druhý den nádobu opatrně přeneseme, vložíme do trouby a pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C přibližně 8 hodin.

Po každých 2 hodinách pečení švestkovou hmotu zamíchejte, ale jen lehce po povrchu, aby se rovnoměrně propékala. Více však NEMÍCHEJTE, jinak by se švestky připálily.

Původní množství by se na konci pečení mělo zredukovat přibližně na polovinu. Po upečení se povidla promíchají a plní do sklenic.

Odpeckování sice zabere nějakou tu minutku a pečení trvá pár hodin, ale pokud tyto povidla jednou vyzkoušíte, nebudete chtít jiná! Ve mě povidla vyvolávají vzpomínku z dětství, když mi babička chystala na snídani pořádný krajíc chleba s velkou dávkou tvarohu a hromadou domácích švestkových povidel.

povidla

Vyberte si tu pravou troubu, ve které povidla upečete. Velký výběr najdete ZDE.