Dýňová polévka a parmazánové toasty

Šéfredaktorka Elly

0

Oblíbená podzimní polévka v trochu jiné variantě.

Potřebujeme

  • 1 ks dýně hokkaido (nebo jiná)
  • podle chuti mořská sůl
  • podle chuti černý pepř
  • podle chuti bylinky
  • 4 stroužky česnek
  • trocha olivový olej
  • trocha smetana
  • trocha zeleninový vývar
  • trocha med
  • JAKO PŘÍLOHA
  • pár plátků toastový chléb
  • kousek máslo
  • trochu nastrouhaný parmezán
  • trocha pepř
  • trocha olivový olej

Postup


Dýni rozpulte ostrým nožem a vydlabejte semínka. Nakrájejte na menší kousky, které dejte do pekáče, trochu pokapejte olivovým olejem, posypejte hrubou solí, bylinkami a čerstvě nadrceným pepřem. K dýni přihoďte oloupané stroužky česneku. Dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte se asi půl hodinky, podle velikosti dýně.

Z trouby vytáhnete měkkou dýni. Když nepoužijete odrůdu Hokkaido, u které se dá jíst i slupka, tak lžící vydlabejte upečenou dužinu a slupky vyhoďte. Do hrnce slijte také vodu z pekáče, i s česnekem. Všechno rozmixujte dohladka.

Podle hustoty přidejte zeleninový vývar. Dochuťte troškou medu a zjemněte smetanou. Ještě můžete dosolit, dopepřit a doladit chuť trochou nasekaných bylinek.

Na toastový chléb dejte plátek másla a trochu strouhaného parmezánu. Zapečte v troubě. Před podáváním pokapejte trochu olivového oleje a dozdobte špetkou čerstvě umletého pepře.

Dobrou chuť přeje Katka.