
Potřebujeme
- ZÁKLAD - TĚSTO
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 120 g změklého másla
- 150 g cukru krupice
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 450 g dýňového pyré
- 100 g nasekané hořké čokolády
- KRÉM
- 500 g mascarpone
- podle chuti cukr moučka
Postup
Jeden z receptů, které se oblíbíte a vaše rodina si ho zamiluje. Těsto s kousky čokolády a jemný našlehaný krém. Základem těsta je najemno rozmixovaná uvařená nebo upečená dýně. Doporučujeme použít máslovou dýni nebo dýni hokkaido. Máslová má jemnější nasládlou chuť, hokkaido má zase výhodu, že ji nemusíte zbavovat slupky.
Namísto cukru krupice používám cukr z prodejny Marks Spencers. Český název pro něj neexistuje, ale na sáčku je nápis „caster sugar“. Je to vlastně velice jemný cukr, jemnější než cukr krupice, který se velice rychle a dobře rozpouští. Když ho vyšleháte s vejci, žloutkem nebo máslem, vznikne vám více nadýchaná směs než z klasického cukru.
Smícháme suché suroviny - mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
Do kuchyňského robota dáme šlehací metlu a vyšleháme nejdříve máslo s oběma cukry. Potom přidáme vejce. Necháme šlehat dlouho. Bílý cukr se po chvíli rozpustí, ale z třtinového nám ve směsi pořád zůstanou drobné tečky. Nevadí. Rozpustí se při pečení. Přidáme také vanilkový extrakt.
Do směsi cukru, vajec a másla přidáme nahrubo nasekanou čokoládu.
A dýňové pyré, což je vlastně najemno rozmixovaná dýně, kterou jsme předtím uvařili nebo upekli, bez přidání jakýchkoliv dochucovadel.
Důkladně zamícháme.
Výborným pomocníkem na nejrůznější těsta je kuchyňský robot Kenwood. Speciální K metla připraví ta nejnadýchanější těsta.
Nakonec vsypeme směs suchých surovin a opět důkladně promícháme.
Papírové košíčky si připravíme do formy na muffiny. Plníme těsto do 3/4 výšky košíčku.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 25–30 minut.
Z uvedeného množství suroviny připravíme 24 košíčků.
Mascarpone vyšleháme s cukrem (množství podle chuti), naplníme do zdobícího sáčku a po vychladnutí každý muffin ozdobíme.
Ještě můžeme posypat nastrouhanou čokoládou.








Gabi An
vypadají výborně, jistě o víkendu vyzkouším! ;)
redakce Pečeně vařeně
Gabi, tak to jsem zvědavá jak se ti podaří