
Francouzské venkovské bagety
Ty nejlepší venkovské bagety před kterými se ty bledé v supermarketových regálech klepou strachy.
Potřebujeme
- 300 g Pšeničné mouky T650 (hladká polosvětlá)
- 70 g Pšeničné mouky T530 (dvounulka)
- 250 g Vody
- 10 g Soli
- 2 g Cukr krupice
- 4 g Droždí sušené
Postup
Recept je naprosto snadný, jen vyžaduje plánování.
Smíchejte všechny ingredience ručně, nebo v kvalitním robotu s hnětacím hákem.
Nechejte 60 minut odpočívat a v průběhu 3x znovu prohněťte.
Těsto v míse zakryjte folií a dejte odpočívat a kynout do lednice na 48 hodin. Ano čtete správně a neuklepla jsem se. Těsto kyne 2 dny!
Dlouhé kynutí ale dodá bagetám kromě úžasné barvy i neskutečně lahodnou chuť.Ve studeném prostředí totiž dochází k lepší přeměně složitých cukrů obsažených v mouce na cukry jednoduché a kůrka pak nádherně karamelizuje.
Po dvou dnech vytáhněte z lednice, rozdělte těsto na pomoučené pracovní ploše na 3 kusy a nechejte pod čistou utěrkou 15 minut odpočívat
Vytvarujte bagety a nechejte přikryté kynout 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím rozžhavte troubu na plno (ideálně 250°C)
Bagety se pečou 20 minut ideálně za použití páry. Kvůli tomu miluji svoji novou troubu, která má funkci přidání páry a pečivo pak dostane přesně tu péči co potřebuje.
Pokud takovou troubu nemáte a v nejbližší době se k nákupu nechystáte nevěšte hlavu. Před vložením baget do trouby dejte na dno trouby hrnec s vařící vodou.
Po 20 minutách vytáhnete nádherně hnědé a křupavé krasavce.



Jitka
Hezký den, bagety pečete celou dobu za použití páry?
redakce Pečeně vařeně
Jitko, ano. Používám v troubě kombinovanou funkci, která je přímo na pečení chleba. Když jsem pekla dříve ve starší troubě, tak jsem dávala na dno kastrolek s horkou vodou a v polovině pečení jej pak vyjmula
vavrovahanka
Dnes jsem pekla jsou vynikající :-) i bez parí trouby, ale dle návodu se zapařením trouby jsou opravdu neskutečně křupavé a výborné :-)
Šéfredaktorka Elly
To jsme moc rádi! Děkujeme za zpětnou vazbu :-)
vavrovahanka
Parní :-)