Články

Hotel Lanterna: Zážitkové menu i pro vegetariány

0

Šéfredaktorka Elly

Menu restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích láká každé dva měsíce na nové menu. Letos je vždy snoubeno s víny jednoho vybraného vinařství. Tentokrát byla zvolena vína Reisten. Zástupce vinařství Václav Šmach bude hostem speciálního degustačního večera v sobotu 13. května, při němž bude menu servírováno s jeho komentářem a také průvodním slovem šéfkuchaře Pavla Václavíka.

Medvědí česnek, chřest, kopřivy, pampelišky, mladá zelenina a další jarní suroviny dominují novému menu zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Šestichodové menu bude v nabídce až do konce června, navíc nově i ve vegetariánské variantě.

Žhavou novinkou menu je, že si ho mohou vychutnat i vegetariáni. Hostů, kteří nejí maso, ale rádi by si naši zážitkovou gastronomii dopřáli, je stále více. Rozhodli jsme se proto pro ně připravit i kompletní vegetariánskou verzi. Přizpůsobeny jsou dva z šesti chodů, v nichž je maso nahrazeno jinou vhodnou surovinou,“ popisuje šéfkuchař Pavel Václavík.

V menu nechybí nejen sezónní suroviny, ale i produkty regionálních farmářů, s nimiž hotel pravidelně spolupracuje. „Kromě našeho tradičního dodavatele, Biofarmy Horut z Rožnova pod Radhoštěm, která nám vozí sýry, se hosté poprvé mohou seznámit i s ekozemědělci Fryzelkovými z Vlachovic. Ti k nám budou dodávat bylinky a jedlé květy. Pro menu nám dodali medvědí česnek na polévku a sušená jablka pro chutney, které je součástí předkrmu,“ popisuje Pavel Václavík. Hlavní surovinou předkrmu je Horutova novinka – kravský zrající sýr Sainte Maure s popelem ze smrkového jehličí, který farma vyrobila přímo na míru pro Lanternu. Kuchaři sýr doplnili o koblížek s kopřivami.

Regionální produkty zastupuje také pohanka ze Šmajstrlova mlýna, servírovaná v podobě nočku k jednomu z hlavních chodů – telecímu válečku v sous vide úpravě s chřestem. „V druhém hlavním chodu zase vůbec poprvé využíváme kohoutí maso. Roládka na červeném víně je doplněná mrkvovým a celerovým pyré a chipsem z petrželky. Je to moje oblíbené jídlo z dětství,“ popisuje Pavel Václavík.

Jako dezert pak kuchaři zvolili čokoládovou kouli s kousky ovoce, pomerančovým piškotem, malinovým sorbetem a jablečnou omáčkou s vanilkou. Koule se po přelití omáčkou efektně otevírá přímo před zraky hostů. „Kdykoli jsme měli tento typ dezertů v nabídce, vždy se u hostů těšil velkému zájmu. Věříme, že to bude ta pravá třešinka na dortu i u jarního menu,“ uzavírá Pavel Václavík.

Restaurace Vyhlídka je otevřena denně od 18 do 22.30 hodin. Díky komorní atmosféře a špičkovému servisu je příjemnou příležitostí ke klidnému stolování. Ubytovaní hosté Spa hotelu Lanterna mají možnost si menu objednat za zvýhodněnou cenu. www.lanterna.cz

JARNÍ MENU S VÍNY REISTEN

Vlašský ryzlink 2015, pozdní sběr, suché

Amouse bouche

Sainte Maure s popelem ze smrkového jehličí, krajánky s šalotkou, koblížek s kopřivami

Pinot Blanc 2015, pozdní sběr, suché

Krém z medvědího česneku, creme fraiche

Chardonnay classic 2014, pozdní sběr, suché

Telecí váleček v sous vide úpravě, chřest na másle, pohankový noček s hlívou

(Vegetariánská varianta: Chřest na másle, holandská omáčka, pohankový noček s hlívou)

Clarissimo Rosé 2015, pozdní sběr, suché

Roládka z kohouta na červeném víně, pyré z mrkve a celeru

(Vegetariánská varianta: Krémové žampiony na lanýžovém másle, grilovaná cuketa, pyré z mrkve a celeru)

Merlot Maidenburg, 2015, pozdní sběr, suché

Čokoládová koule, pomerančový piškot, malinový sorbet, jablečná omáčka s vanilkou

Pálava Maidenburg, 2015, výběr z hroznů, polosladké

Fotogalerie