Housky - nejen snídaňové

vejinek

0

S tímto těstem můžete kouzlit. Splétat, zaplétat, tvarovat. Můžete je posypat vším podle chuti - hrubou slí, mákem, nejrůznějšími semínky. Připravíte z nich výbornou svačinu nebo je můžete použít jako základ na domácí hamburgery.

Potřebujeme

  • 250 ml vlažné vody
  • 380 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce měkkého másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1 vejce na potření

Postup

Všechny suroviny smícháme v robotu, ručně nebo v domácí pekárně. Necháme vykynout. Poté vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme housek a jaké velikosti mají být. Normální velikosti vyjde asi 10 kousků, menších 20. Uválíme kuličky, které lehce zmáčkneme. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. Potřeme vejcem rozšlehaným s vodou, můžeme i posypat sezamovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C, asi čtvrt hodiny. Povrch bude zlatavý.

Plnit se dají tím na co si jen vzpomenete!

My je máme rádi lehce máznuté domácí chilli marmeládou a naplněné smaženými vajíčky, opraženou slaninou a různou zeleninou

Tak si nechte chutnat!