Recepty

Hrnkový koláč s ovocem

Šéfredaktorka Elly

0

Potřebujeme

  • DROBENKA
  • 1/2 kostky (125 g) másla
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • NA TĚSTO PŘIDAT
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce podle chuti a sezony
  • olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Hrnkové koláče jsou všeobecně oblíbené, protože jsou snadné a řada lidí raději odměřuje podle hrnků a lžiček, než váží. Dnešní koláč může být typicky podzimní. Hruškový, jablkový nebo švestkový. Ale recept si schovejte. Může být totiž také jarní a letní. S jahodami, malinami, ostružinami, borůvkami...

Koláč je hezky vláčný a vlhký, což má většina z nás určitě ráda. Suché koláče nebrat, nepéct, nejíst.

Připravte si pekáč, který vymažete tukem a vysypete polohrubou nebo hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.

Ve větší míse smíchejte máslo, cukr a moukou. Z těchto tří surovin vznikne sypká drobenka. Jeden hrnek této drobenky si dejte stranou.

DSC_1428

Do zbytku drobenky nejprve vmíchejte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přidejte vejce, mléko a pořádně promíchejte. Míchejte tak dlouho, až je těsto hladké.

DSC_1431

Těsto vylijte do připraveného pekáče.

DSC_1433

Nahoru naskládejte připravené ovoce, jedno vedle druhého, čím více, tím lépe.

DSC_1434

Zasypejte drobenkou.

DSC_1438

Dejte péct do předehřáté trouby a pečte 20 – 30 minut. Povrch hotového koláče bude krásně zlatavý.

Nechejte vychladnout.

DSC_1499