Jak uvařit vejce naměkko, na hniličku, zastřená nebo v mikrovlnce

0

Alžběta Lapčíková

Když je správně připravíte, vajíčka mohou být součástí (nebo dokonce hlavní surovinou) vynikajících jídel – vydatné snídaně, obědu nebo třeba svačinky. Uvařit vejce na X způsobů není naštěstí nic složitého, jen je třeba si osvojit dobrý postup.

Jak uvařit vejce, aby neprasklo

Častým problémem, se kterým se při vaření vajíček potkáte, je prasknutá skořápka. Jak tomu předejít, aby skořápka zůstala vcelku?

Prvním způsobem je vaječnou skořápku před vložením do hrnce či vejcovaru jemně propíchnout, a to na její tupé straně. Můžete také zkusit do vody přidat lžičku octu, i ta by měla popraskání zabránit. Důležitou zásadou, na kterou byste měli myslet, je rovněž to, aby měla vajíčka pokojovou teplotu. Pokud je tedy vyndáváte z lednice, nechte je ještě nějakou dobu (cca 20 min.) odpočívat na kuchyňské lince.

Tento způsob byste měli dodržovat vždy, ať už připravujete vajíčka natvrdo, naměkko nebo jinak. Pokud jste na včasné vyndání náhodou zapomněli, vždy si k uvedené doporučené době přičtěte jednu minutu navíc.

Jak uvařit vejce natvrdo

Ať už je potřebujete připravit do salátu, pomazánky nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu, uvařit vejce natvrdo není nic složitého. Je však třeba vajíčka ponořit až do vroucí vody – jednotlivé části vejce se totiž srážejí už při teplotě nad 60 °C, takže pak nemůžete přesně odhadnout dobu vaření. Jak tedy správně postupovat?

Vezměte si menší hrnec a nalijte do něj dostatek vody, aby byla vajíčka celá ponořená. Vodu přiveďte k varu. Poté vložte dovnitř vajíčka a na kuchyňské minutce si nastavte 9 minut – to je dostatečný čas, aby se bílek i žloutek stihl naprosto provařit. 9 minut je ideální čas pro přípravu vajíčka natvrdo, delší doba potravině pouze škodí a vysušuje ji.

Po 9 minutách vodu vylijte a ihned vajíčka šokově zchlaďte studenou vodou z kohoutku, stačí 1–2 min.

Jak uvařit vejce naměkko

Záleží vám na konzistenci žloutku? Máte chuť na pevný bílek s tekutým žloutkem? S námi to hravě zvládnete!

Postupujte stejně jako v případě vajíček natvrdo – do vroucí vody dejte vejce tak, aby byla ponořená. Místo 9 minut však stopněte pouze 5. Po pěti minutách bude bílek uvařený a pevný, zatímco žloutek zůstane tekutý – přesně tak, jak jste si to představovali.

Hotová vajíčka ihned zchlaďte ve studené vodě po dobu cca 2 min.

Hotová vajíčka ihned zchlaďte ve studené vodě po dobu cca 2 min. Polovinu skořápky oloupejte a poté vejce opatrně lžičkou vyloupněte rovnou do skleničky. Nasypte čerstvou pažitku, osolte, opepřete a můžete začít vychutnávat.

Jak uvařit vejce na hniličku (do kalíšku)

Nejradši byste si dali vejce s tekutým středem, které si nejlépe vychutnáte lžičkou? A k tomu troška soli, plátek chleba s máslem… Zkrátka pochoutka. Pojďme si teda říct, jak vejce na hniličku připravit.

Vejce pokojové teploty vložte opatrně na lžíci do vroucí vody. Nastavte si časovač na 7 minut. Po sedmi minutách získáte tuhý bílek v kombinaci s polotekutým žloutkem, což je vyhledávaná kombinace do kalíšku.

a poté vejce opatrně lžičkou vyloupněte rovnou do skleničky. Nasypte čerstvou pažitku, osolte, opepřete a můžete začít vychutnávat.

Jak uvařit vejce na hniličku (do kalíšku)

Nejradši byste si dali vejce s tekutým středem, které si nejlépe vychutnáte lžičkou? A k tomu troška soli, plátek chleba s máslem… Zkrátka pochoutka. Pojďme si teda říct, jak vejce na hniličku připravit.

Vejce pokojové teploty vložte opatrně na lžíci do vroucí vody. Nastavte si časovač na 7 minut. Po sedmi minutách získáte tuhý bílek v kombinaci s polotekutým žloutkem, což je vyhledávaná kombinace do kalíšku.

Vejce na hniličku je konzistencí podobné tomu ztracenému, jde však o méně rizikovou metodu.

TIP: Přípravu vajíček natvrdo i naměkko vám může výrazně usnadnit vařič vajec. Nabídku těchto přístrojů si prohlédnete zde.

Ztracená (zastřená) vejce

Milujete vejce Benedikt, ale na jejich přípravu jste si nikdy netroufli nebo všechny vaše pokusy dopadly špatně? Nebojte, s touto metodou a čerstvými vajíčky se dílo určitě podaří!

V hrnci naplněném téměř po okraj přiveďte vodu k varu. Jakmile začne vřít, snižte teplotu cca na 70, 80 °C, ale udržujte vodu stále vroucí. Vařečkou nebo lžící vodu trochu roztočte a do středu víru opatrně vložte vyklepnuté vajíčko. Počkejte 2 až 4 minuty, než se bílek srazí. Poté dejte vejce do studené vody.

Pokud máte z vodního víru respekt (což je u nováčků pochopitelné), můžete vyzkoušet zastřená vejce ve fólii/sáčku. Vystřihněte si čtverec z potravinářské fólie, vložte jej do mističky a potřete trochou oleje. Vajíčko pak pomalu vyklepněte dovnitř. Vytvořený měšec zavažte provázkem a na naběračce opatrně vložte do horké vody. Pro dokonalý výsledek vám opět postačí 2–4 minuty.

Jak uvařit vejce v mikrovlnce

Možná už jste slyšeli o přípravě vajíčka v mikrovlnce. Zní to zajímavě, není potřeba ohřívat vodu a je to rychlejší… A jak na to tedy krok po kroku?

Metod je několik, ale jedno mají společné – vajíčko musíte nejdřív dostat ze skořápky. Voda ve vajíčku se teplem velmi rychle mění v páru a zvětšuje svůj objem, což skořápka nevydrží a exploduje. Vajíčko tedy vždy rozklepněte.

Prvním způsobem, jak uvařit vejce v mikrovlnce, je vložit celé do vody do misky. Můžete jej také rozklepnout do hrnku vymazaného olejem a propíchnout párátkem/špendlíkem žloutek. V tomto případě hrnek přikryjte poklopem.

Na trhu však už dnes existuje množství vychytávek – mezi nimi jsou také nádoby na vaření vajec v mikrovlnce. Dostupné jsou formy na omelety, volská oka i celá vařená vejce. Hlavně nezapomeňte nastavit nižší výkon mikrovlnky, doporučuje se max. 70 % výkonu.

Fotogalerie