Jak vybrat: Sušičku na ovoce

1

Šéfredaktorka Elly


Jsou vaši rodiče vášniví zahrádkáři a každý rok přemýšlí nad tím jak zpracují úrodu. Má vaše sestra v oblibě sušené ovoce a nemá si ho kde usušit? Vyberte jim sušičku na ovoce a zeleninu. Tenhle šikovný pomocník zpracuje dary přírody šetrně a sušené plody se velice dobře uskladňují. Vyrobte si domácí vegetu, usušte si houbový úlovek nebo populární jerky - sušené maso.

Poradíme vám s jejím výběrem.

Typy a funkce

Na trhu najdete velký výběr sušiček na potraviny. Dostupné jsou ve dvou základních tvarech – kulaté a hranaté. Jednotlivé značky a typy se liší také počtem pater, která můžete využívat. Čím více pater sušička má, tím vyšší příkon by měla mít. To hlavně proto, aby bylo sušené rychle a efektivní.

Preferujte populární raw stravu? Vaše sušička by měla mít funkci sušení při nízkých teplotách, a to konkrétně do 45 °C. Při takto nízké teplotě zůstávají zachovány živiny i vitamíny v sušených potravinách.

Nemáte čas práci sušičky hlídat? Určitě si pořiďte sušičku s časovačem.

Zvažte, jak velkou sušičku potřebujete. Kdo použije sušičku občas na houby nebo jablka, vystačí si se čtyřmi až šesti patry. Kdo suší často a rád, případně zpracovává velkou úrodu z vlastní zahrádky, využije i deset, jedenáct pater. Do některých druhů sušiček je možné jednotlivá patra, tácy, přikoupit dodatečně.

Jak vybrat

Nejdůležitější při výběru sušičky je zamyslet se nad tím, jaké množství potravin budete s její pomocí zpracovávat. Čím více potravin plánujete sušit, tím by měla mít sušička vyšší příkon. Ten se u většiny sušiček na trhu pohybuje od 245 W do 1000 W.

U kruhových sušiček se může stát, že teplo není rovnoměrné a musíte prohazovat jednotlivá patra. Tento problém nenastává u sušiček hranatých. U hranaté sušičky je totiž zdroj tepla na boku přístroje, a proto teplo proudí rovnoměrně. U kulatých sušiček je zdroj teplat ve spodní části sušičky. Tácy, které jsou dole a ve středu sušičky jsou usušeny rychleji než horní patra.

Když se tedy chystáte na časté sušení potravin, vyberte si raději sušičku s vyšším příkonem a hranatého tvaru. V případě častého používání, se také vyplatí investovat vyšší cenu. Dražší sušičky bývají v kvalitnějších materiálů, které déle vydrží častý a nároční provoz.

Další rozdíly mezi hranatými a kulatými sušičkami

Hranaté sušičky

- jednotlivá patra můžete vysunout jako šuplíky. Snáze se tak kontroluje průběh sušení.

- teplo je v celé sušičce rozděleno rovnoměrně

- nemůže se stát, že vám šťáva z potravin při sušení bude kapat do motoru

Kulaté sušičky

- šťáva z potravin může zatékat do motoru

- musíte prohazovat jednotlivá patra v průběhu sušení

Péče o spotřebič

Péče o sušičku potravin je snadná a není vůbec pracná. Po každém sušení rozeberte jednotlivá patra sušičky. Omyjte je pod tekoucí vodou nebo navlhčeným hadříkem a důkladně osušte utěrkou. Nechte raději proschnout na vzduchu, než sušičku opět zkompletujete a uložíte.

U kulatých sušiček opatrně odstraňte nečistoty, které se mohly dostat do spodní části sušičky s motorem.

Sušičku používejte na čistém, bezprašném a větraném místě. Ideálně na kuchyňské lince.

TIPY A ZAJÍMAVOSTI

Co všechno můžete sušit?

- ovoce a zeleninu

- houby

- bylinky

- domácí těstoviny

- sušené maso

Tipy, pro nejlepší sušené potraviny

- sušte pouze zralé plody

- sušte pouze zdravé, nijak nenarušené plody

- krájejte potraviny na zhruba stejné velké i široké kousky

- skládejte potraviny na sušící tácy tak, aby se nepřekrývaly

- usušené potraviny nechejte volně na vzduchu úplně vychladnout

- bylinky sušte odděleně, podle druhů, abyste nenarušili jejich vůni

Velký výběr sušiček na potraviny najdete ZDE.

Fotogalerie

  1. Robuník

    Mě se osvědčila sušička Yden. Podle mě bezesporu nejužitečnější sušička...