Články

Jakou vybrat skleničku na víno?

1

Šéfredaktorka Elly


Víno můžete pít z čehokoliv. Například z šálku na kávu, ze sklenice na limonádu nebo přímo rovnou z lahve. Vše záleží na tom, zda má víno posloužit pouze k opití, nebo zda jestli si chcete víno vychutnat a užít. Pokud od pití vína očekáváte i příjemný degustační zážitek, pak jistě oceníte pár tipů, v jakém skle víno správně servírovat. Samozřejmě hned nemusíte nakupovat všechny druhy vinného skla. Pro začátek si zkuste zakoupit dva tři skleniček podle vašich vinných preferencí, tedy podle toho, jaká víná nejraději pijete. Tento článek ani není tolik o etiketě při servírování vína, je spíš o tom, že v různých typech skla stejné víno chutná různě.

Existuje široká škála vinného skla, ale základní tvar je vždy stejný – sklenka na stopce.

Nejprve pár poznatků z vědeckého výzkumu, který prokázal, že tvar vinného skla ovlivňuje naše vnímání vína. Studie pochází z února 2015 a byla provedena japonskou skupinou vědců, zabývajících se medicínou. Ti vyvinuli speciální kameru, která fotografuje výpary alkoholu (etanolu) vycházející ze skleničky po nalití vína. Důvod, proč jsou fotografie výparů tak důležité je ten, že monitorují, s jakou intenzitou se dostává aroma z vína do našeho nosu. Výslekdy studie ukazují, že tvar vinného skla je pro uvolňování vůně velmi podstatný a že nejvíce se uvolňuje vůně podél okrajů sklenice.

Proč existuje takové množství vinného skla?

Protože existuje velké množství různých stylů vín.

Vždy je dobré vybrat si ten typ skleničky, který je ideální pro váš oblíbený styl vína. Níže uvádíme obrázky skleniček a typů vína, na které se tyto skleničky perfektně hodí.

Bílá vína bývají často servírována do menších skleniček. Takový typ skleničky lépe zachová květinové tóny a udrží víno chladné po delší dobu. I přes nižší teplotu při servírovaní se ve skleničce udrží výrazné aroma. Do užší skleničky se servírují hlavně svěží, lehká a mladá vína. Mezi taková patří například zelená vína Vinho Verde z vinařství Anselmo Mendes, mladé ryzlinky, rulandské šedé, sauvignon blanc nebo veltlínské zelené. Naopak v širších skleničkách je doporučeno podávat plná tělnatá vína. Mezi ta řadíme například Chardonnay, které zrálo dubových sudech nebo portugalská bílá vína typu reserva zrající taktéž ve dřevě.

Červená vína se tradičně servírují ve větších skleničkách. Díky širší skleničce víno působí jako jemnější a elegantnější. Větší plocha umožňuje alkoholu lepší odpařování a tím pádem lépe vnímáme vůně. Výběr skleničky pro červené víno ovlivňuje také to, jak moc výrazné jsou ve víně třísloviny a zda je víno výrazněji kořeněné.

1. typ skleničky je doporučován na vína středně plná až plná. Mezi taková řadíme například Cabernet Sauvignon, vína z Bordeaux, Cabernet Franc, Nebbiolo nebo Merlot.

2. sklenička je ideální pro servírování vín plných s výraznou tříslovinou, pro která je typický vyšší obsah alkoholu. Takovými víny jsou napaříklad portugalská červená vína z Doura a Alenteja, která obsahují odrůdy Syrah a Touriga Nacional.Mimo Portugalsko doporučujeme takovou skleničku na vína z odrůd Malbec a Zinfandel.

3. sklenička je vhodná na vína jemnější a elegantnější s výrazným aroma typickým pro červená vína. Jedná se o odrůdy Gamay, Svatovavřinecké, Pinot Noir nebo Zweigeltrebe.

Malá sklenička tulipánového tvaru u portského vína zabraňuje nadměrnému vypařování alkoholu. Víno v této sklence má příjemné aroma i přes vyšší obsah alkoholu.

Zdroj: CERFIS - PORTUGALSKÁ VÍNA, OLIVY A OLIVOVÉ OLEJE

Vyberte si pro své víno vhodnou vinotéku, ve které budete skladovat víno v ideálních podmínkách.

Fotogalerie

  1. Hilm Ragnar

    Plně souhlasím. Vytříbené víno typu dvacetiletého portského asi stěží někdo bude srkat ze šálku na kafe (zvlášť třeba podobné - http://www.portuguesa.cz/portske-vino/port-wine-white-10-year.html), tak vždy pouze ze skla a speciální na to skleničky.