Jemná máslová dýně

0

Šéfredaktorka Elly


Další z dýní, do kterých se zamilujete na první ochutnání. Máslová dýně. Vyniká svou jemnou chutí, je lehce nasládlá a také svou příjemnou vůní, s nádechem másla - odtud pochází i její název.

Stejně jako další dýně obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů (A,B,C) a minerálních látek. Opět můžete využít i semínka z dýně, která můžete usušit, upražit a jíst. Obsahují velké množství zinku, který působí pozitivně na kůži, vlasy a nehty. Pravidelnou konzumací nejen této dýně podpoříte vaši imunitu a upravíte činnost střev. Dýně má močupudné a detoxikační účinky.

Jak ji poznáte?

Máslová dýně vypadá jako velká hruška. Má světlou slupku a sytě oranžovou dužinu. Když ji rozkrojíte, možná vás překvapí, že vlákna a semínka nejsou v celé dýni, ale pouze v dolní rozšířené části. Slupku můžete snadno oloupat pomocí nože nebo škrabky. Do některých receptů, kam se používá dýně rozmixovaná, můžete dokonce použít dýni i se slupkou, jako Hokkaido. Pro většinu receptů však doporučujeme dýni oloupat.

Dýně má příjemně sladkou dužinu, což ji přímo předurčuje k přípravě chutných dezertů. Ale hodí se nejen tam. Můžete ji přidat k masu, vytvořit z ní omáčku nebo jakékoliv bezmasé jídlo. Skvělé jsou samozřejmě také dýňové polévky. Hodí se k zapékání i grilování. Díky nízkému obsahu sacharidů a vysokému obsahu vlákniny si ji oblíbí vyznavači zdravé stravy, výborně se hodí pro různé diety.

Dýně Hokkaido - přečtěte si článek o nejoblíbenější dýni

Zdroj fotografií: Pinterest.com

Fotogalerie