
Kachní prsa na červeném víně s pomeranči
Připravte si slavnostní, ne příliš náročný oběd. Dokonalá rychlá úprava kachních prsou se vám zalíbí. Když navíc maso do vína a pomerančů naložíte už den předem, maso bude mít mnohem intenzivnější chuť.
Potřebujeme
- 4 ks kachní prsa
- 2 ks pomeranče
- 1 lahev kvalitní červené víno
- podle chuti sůl
- podle chuti čerstvě mletý černý pepř
- kousek máslo
- pár kapek olej
Postup
Očištěná, omytá a osušená kachní prsa si lehce nařízneme přes kůži. Dáváme pozor, nařízneme opravdu jen kůži, snažíme se neříznout do masa. Maso z obou stran osolíme a ochutíme pepřem. Obojí do masa vmasírujeme.
Maso naložíme do směsi vína a pomerančové šťávy, ještě proložíme kolečky pomeranče. Ideální je z jednoho pomeranče vymačkat šťávu a druhý si nechat na plátky. Víno použijte takové, které máte rádi, a ideálně stejné potom podávejte k jídlu. Takto maso necháme odpočívat do druhého dne v lednici. Když se nám to povede, tak někdy maso otočíme na druhou stranu.
V den D, kdy se pouštíme do přípravy kachních prsou, je vyjmeme z marinády. Osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Zahřejeme si pánev, na kterou jsme kápnuli trochu oleje. Ale opravdu jen malinko, kůže na prsou pustí další tuk, není potřeba to s olejem přehánět. Jen aby pánev nebyla úplně suchá.
Prsa dáme na rozehřátou pánev, kůží dolů. Z této strany opékáme asi 5 až 6 minut. Ne úplně na plnou teplotu, aby se nám kůže nespálila. Otočíme prsa na druhou stranu, a tu opékáme další asi 4 minuty. Nechceme, aby maso bylo uvnitř úplně suché, tudíž tvrdé. Takže opravdu ne déle.
Po této době vrátíme maso do zapékací misky nebo pekáčku, ve kterém máme směs vína a pomerančové šťávy a pomerančová kolečka. Přikryjeme poličkou nebo alobalem a šupneme do vyhřáté trouby. Tam je necháme asi 6 minut. To pro ty, kteří mají maso rádi šťavnaté a křehké. Pro kachní prsa tuto přípravu doporučuji, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.
Vytáhneme z trouby, maso vyndáme na talíř nebo dřevěné prkénko, položíme na něj plátky pomeranče a necháme asi deset minut odpočinout (můžeme přikrýt talířem).
Mezitím si připravíme omáčku. Do pánvičky, ve které se kachní prsa opékala, vlijeme směs z pekáčku, čili víno, šťávu z masa a pomerančů. Plátky pomerančů už nemusíme. Plotnu zapneme naplno a necháme omáčku zredukovat - vyvařit přebytečnou tekutinu.
Až má téměř ideální hustotu, tak vypneme plotnu a vhodíme do omáčky pár kousků vychlazeného másla a rychle vmícháme. Tímto získáme krásně krémovou konzistenci a jemnou chuť.
Ihned podáváme, doplněné o oblíbenou přílohu. Ideální je bramborová kaše nebo čerstvá bageta a listový salát.
Samozřejmě podáváme se sklenkou vína...
Partnerem tohoto receptu je eshop s kvalitním alkoholem - Alkohol.cz






