Kakaový koláč s kefírem
Zdravé dezerty jsou teď v kurzu. Vyzkoušejte naprosto skvělý dezert, jemný, nadýchaný a vláčný.
Potřebujeme
- 200 g špaldová mouka
- 2 lžíce kakao
- 1/2 lžičky jedlá soda
- 100 g třtinový cukr
- 3 lžíce nasekané ořechy (mix) nebo kokos (klidně obojí)
- 300 g kefírové mléko
- 120 g kokosový olej
Postup
Do koláče můžete dát jakékoliv oříšky, které máte rádi nebo které máte doma. Kokos zase výborně ladí k použitému kokosovému oleji.
Celý skvělý dezert ještě doladíte na talíři. Kopeček zakysané smetany, kterou nemusíte nijak ochucovat, čerstvé maliny a přelití javorovým sirupem. Nahoru na koláč můžete, ale nemusíte nalít čokoládovou polevu. Stačí vám na ni jedna rozpuštěná kvalitní čokoláda.
Smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a třtinový cukr. Promíchejte důkladně, ať je ve směsi rovnoměrně rozmíchaná hlavně jedlá soda.
Přidejte nasekané ořechy nebo kokos. Můžete použít směs ořechů, směs ořechů s kokosem, přidat můžete klidně i hrozinky nebo nasekané kousky čokolády.
Suché suroviny spojte kefírovým mlékem a rozpuštěným kokosovým olejem. Umíchejte hladké těsto.
Rozevírací dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypejte mletým kokosem. Vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 20 - 30 minut. Koláč bude upečený, až do něj vpíchnete špejli, která vyjde ven neulepená těstem.
Hotový koláč můžete ještě polít čokoládovou polevou - 1 tabulkou čokolády rozpuštěnou, případně rozmíchanou se dvěma lžícemi kokosového oleje.
Dobrou chuť přeje Marki.