Klasická houbová omáčka

Šéfredaktorka Elly

0

Zpracujte poklady lesa do výborné domácí houbové omáčky. Co k ní? Vajíčko nebo raději plátek hovězího masa?

Potřebujeme

  • 500 g houby z lesa
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce sádlo
  • podle chuti sůl a pepř
  • podle chuti kmín
  • podle chuti sladká paprika
  • 500 ml smetana na vaření
  • 200 ml smetana ke šlehání
  • 1 - 2 lžíce bramborový škrob
  • 150 ml studená voda

Postup


Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.

Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Až přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí.

houbová omáčka

Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 - 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Sundejte poklici a poprašte sladkou paprikou. Promíchejte.

Nalijte obě smetany, promíchejte a nechejte deset minut společně provařit.

houbová omáčka

Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob a nalijte do omáčky. Ideální je, když použijete lžíci škrobu asi na 50 ml vody a podle potřeby můžete přidat jak škrob, tak i trochu vody. Tak, abyste docílili ideální hustoty omáčky, kterou máte rádi.

houbová omáčka

Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s takovou přílohou, jakou máte rádi.

Náš tip: Nebojte se použít i oblíbené bylinky. Špetka tymiánu, majoránky nebo petrželky omáčku dobře ochutí.