Recepty

Klasická jablková žemlovka

Šéfredaktorka Elly

0

Žemlovka neboli zemlbába je často považována neprávem za nouzové jídlo, při kterém se chutně zužitkuje zbytkové pečivo. Může to být ale pochoutka, kterou připravíte z vánočky, namísto ze starých rohlíků či žemlí. Někdo si ji dokonce vylepšuje tvarohem.

Potřebujeme

  • podle potřeby starší bílé pečivo (rohlíky, žemle, vánočka)
  • 4 - 5 ks jablka
  • podle chuti cukr moučka
  • 4 - 6 ks vejce
  • podle potřeby mléko
  • na vymazání formy máslo
  • na vysypání formy strouhanka
  • podle chuti skořice
  • podle chuti hrozinky
  • podle chuti vlašské ořechy

Postup


Ze všeho nejdříve si nakrájíme pečivo. Rohlíky na kolečka, veku na plátky, vánočku na plátky.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
V hlubokém talířku nebo misce si rozšleháme asi 200-300 ml mléka s trochou cukru a žloutky. Do takto upraveného mléka namáčíme pečivo. Je lepší nechat jej pořádně nasáknout. Poté pečivo skládáme nejprve na dno zapékací misky, poté zaskládáme i boky nádoby.

Nastrouháme si nahrubo jablka a ty navrstvíme na pečivo do zapékací misky. Posypeme trochou cukru, skořicí. Můžeme i rozinkami a nasekanými ořechy. Záleží na naší chuti.
Jablka zakryjeme opět vrstvou pečiva namočeného v mléce. Tuto vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem.

Žemlovku dáme zapéct do předehřáté trouby. Při 160 °C pečeme až do té doby, než nám povrch zezlátne.
Mezitím si v míse ušleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Ten navrstvíme na upečenou žemlovku a ještě chvíli dopékáme, opět až nám zezlátne povrch.

Náš tip

Žemlovku můžete připravit i po jednotlivých porcích. V malých zapékacích mističkách nebo v tvořítkách.