Klasická jablková žemlovka
Žemlovka neboli zemlbába je často považována neprávem za nouzové jídlo, při kterém se chutně zužitkuje zbytkové pečivo. Může to být ale pochoutka, kterou připravíte z vánočky, namísto ze starých rohlíků či žemlí. Někdo si ji dokonce vylepšuje tvarohem.
Potřebujeme
- podle potřeby starší bílé pečivo (rohlíky, žemle, vánočka)
- 4 - 5 ks jablka
- podle chuti cukr moučka
- 4 - 6 ks vejce
- podle potřeby mléko
- na vymazání formy máslo
- na vysypání formy strouhanka
- podle chuti skořice
- podle chuti hrozinky
- podle chuti vlašské ořechy
Postup
Ze všeho nejdříve si nakrájíme pečivo. Rohlíky na kolečka, veku na plátky, vánočku na plátky.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
V hlubokém talířku nebo misce si rozšleháme asi 200-300 ml mléka s trochou cukru a žloutky. Do takto upraveného mléka namáčíme pečivo. Je lepší nechat jej pořádně nasáknout. Poté pečivo skládáme nejprve na dno zapékací misky, poté zaskládáme i boky nádoby.
Nastrouháme si nahrubo jablka a ty navrstvíme na pečivo do zapékací misky. Posypeme trochou cukru, skořicí. Můžeme i rozinkami a nasekanými ořechy. Záleží na naší chuti.
Jablka zakryjeme opět vrstvou pečiva namočeného v mléce. Tuto vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem.
Žemlovku dáme zapéct do předehřáté trouby. Při 160 °C pečeme až do té doby, než nám povrch zezlátne.
Mezitím si v míse ušleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Ten navrstvíme na upečenou žemlovku a ještě chvíli dopékáme, opět až nám zezlátne povrch.
Náš tip
Žemlovku můžete připravit i po jednotlivých porcích. V malých zapékacích mističkách nebo v tvořítkách.