Recepty

Koláč s rebarborou, chia a tvarohem

Šéfredaktorka Elly

0

Máte rádi rebarboru a hledáte inspiraci na výborný dezert? Máme pro vás kombinaci zdravých chia semínek, tvarohu a nakyslé rebarbory. Chia semínka na sebe vážou vodu, kterou potom zásobují organismus. Kromě toho obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Navíc v tomto dezertu pomáhají zpevnit krém. Vyzkoušejte je.

Potřebujeme

  • KORPUS
  • 125 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • NÁPLŇ
  • 4 stonky rebarbory
  • 4 lžíce třtinový cukr
  • voda podle potřeby
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce chia semínek
  • podle chuti med

Postup

Suroviny na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé tuhé těsto. To dejte do mikrotenového sáčku, na hodinu do lednice.

rebarborový koláč

Studené těsto rozválejte na kruh a dejte do koláčové formy o průměru zhruba 25 cm, kterou jste předem vymazali máslem. Ideální je, když ještě na dno dáte kolečko vystřižené z pečícího papíru. Koláč se vám bude lépe krájet.

Těsto musí pokrýt nejen dno, ale i okraje formy. Dno propíchejte vidličkou a položte do formy na těsto kus pečícího papíru zasypaný fazolemi. Ty pomůžou udržet těsto rovné.

Dejte upéct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 30 minut. Sejměte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte odkryté těsto.

Mezitím, co se těsto peče, připravte si náplň do koláče.

rebarborový koláč

Rebarboru důkladně oloupejte a nakrájejte na krátké špalíčky. Dejte je do hrnce, zasypejte třtinovým cukrem a přidejte asi 50 ml vody. Uvařte doměkka. Všechna voda by se měla vyvařit, zůstane měkká rebarbora s karamelovým sirupem. Nechejte ji vychladnout.

Tvaroh ušlehejte s medem. Množství podle chuti, někdo má raději kyselejší, jiný zase sladší. Přidejte chia semínka a zamíchejte.

Korpus na koláč nechejte vychladnout. Potřete ho tvarohovým krémem a nahoru navrstvěte rebarboru.

Nechejte v lednici, nejlépe 24 hodin, aby chia semínka nabyly na objemu.