Koprová omáčka

Šéfredaktorka Elly

0

Voňavý kopr je tou nejdůležitější surovinou pro výbornou omáčku. Použijte čerstvý nebo mražený, podle ročního období.

Potřebujeme

  • 100 g máslo
  • 100 g hladká mouka
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 1 - 3 lžíce nebo vůbec ocet (podle chuti)
  • 500 ml studený hovězí vývar
  • 200 ml smetana ke šlehání
  • 200 ml zakysaná smetana
  • podle chuti sůl
  • podle chuti černý nebo bílý pepř
  • 2 hrsti čerstvý nebo mražený kopr

Postup


Ještě než začnete vařit, tak se rozmyslete, co si ke koprové omáčce dáte. Vařené, nebo zastřené vejce? Nebo raději plátek hovězího masa? Houskový knedlík, nebo brambory?

Kdo si zvolí hovězí maso, tak ho může klasicky uvařit a vývar, který z vaření masa vznikne, použít na koprovou omáčku. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. ;-)

Důležité je lehce omáčku okyselit. Někdo používá ocet, náš tip je použít zakysanou smetanu, kterou omáčku zjemní a zároveň velice jemně okyselí. Máme vyzkoušenou zakysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí, která je výborná!​

V hrnci si rozpusíme máslo, do kterého ihned vsypeme cukr a ocet, pokud máme rádi koprovou omáčku kyselejší. Necháme chvíli vařit. Cukr se rozpustí.

Maličko ztlumíme teplotu a vsypeme do hrnce mouku. Ihned rozmícháme metličkou, aby nevznikly hrudky.

Do jíšky nalijeme po částech studený vývar a průběžně rozmícháváme. Plotnu máme zapnutou na slabší teplotu.

Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochutíme solí a pepřem a necháme vařit asi dvacet minut. Poté přidáme obě smetany. Promícháme.

Ihned přidáme také nadrobno nasekaný kopr. Používáme jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.

Opět promícháme, necháme ještě pár minut lehce prohřát. Můžeme dochutit solí, pepřem. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť. Kdo má raději sladší, může přidat ještě maličko cukru.

Podáváme, s čím máme rádi. :-)