Krémová žampionová polévka

Šéfredaktorka Elly

0

Zimní počasí přeje horkým a sytým polévkám. Voňavým a skvělým.

Potřebujeme

  • 450 g žampiony
  • 2 ks cibule
  • 3 ks brambory
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř
  • podle chuti kmín
  • 200 ml smetana ke šlehání
  • 50 g máslo
  • NA OZDOBENÍ
  • 1 ks francouzská bageta
  • 2 hrsti sušené lesní houby nebo čerstvé žampiony
  • hrst zelená petrželová nať

Postup


Nakrájenou cibulku osmahneme na rozhřátém másle ve větším hrnci. Celá polévka se bude stejně ještě mixovat. Opékáme asi tři minuty a potom přidáme většinu žampionů, pokrájených na silnější plátky. Necháme si nějaké žampiony na ozdobu nebo použijeme sušené či mražené lesní houby.

Žampiony v hrnci opékáme asi pět minut. Mícháme. Ochutíme solí, pepřem a kmínem. Přidáme na malé kostičky nakrájené oloupané brambory. Osmahnuté žampiony a brambory zalijeme vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijeme 1 litr. Promícháme, ztlumíme teplotu a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny.

Uvařeno. Odstavíme hrnec z plotny a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Zjemníme smetanou a ještě chvíli prohřejeme.

Ozdobíme houbami, které jsme si nechali stranou, nakrájeli na tenké plátky nebo kostičky a opekli mezitím, co se nám vařila polévka. Kdo chce, může ozdobit třeba ještě krutony a zelenou petrželovou natí.