Křupavé bramboráky

Šéfredaktorka Elly

0

Křupavé a dozlatova vypečené bramboráky se nikdy nepřejí!

Potřebujeme

  • 1 kg brambory
  • 1 a 1/2 lžičky sůl
  • 4 - 7 stroužků česnek
  • 1 vrchovatá lžíce sušená majoránka
  • podle chuti pepř černý
  • podle chuti kmín drcený
  • 150 ml horké mléko
  • 1 ks vejce
  • 100 - 150 g hladká mouka

Postup


Brambory zbavte slupky, omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Nastrouhejte, polovinu na hrubém a druhou polovinu na jemném struhadle. Jemně nastrouhané brambory směs pěkně zahustí a větší kousky budou v bramboráku pěkně křupat.

Nastrouhané brambory nechejte chvilku stát, ať pustí vodu. Minutu, dvě. Vymačkejte přebytečnou vodu a ihned přelijte horkým mlékem. To zabrání zhnědnutí brambor. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, majoránkou, prolisovaným česnekem a přidejte vejce.

Umíchejte těsto, které ještě dolaďte moukou. Nepřidávejte hned celé množství, ale jen tolik, kolik bude potřeba pro tu správnou konzistenci těsta. Těsto se musí dobře lít, ale zároveň musí být trochu zahuštěné. Rozehřejte si sádlo, ve velké pánvičce. Ideálně ve dvou. A v teflonových, ať se bramboráky nepřipalují. Nebojte, budete stíhat a práce bude lépe ubíhat.

Bramboráky dělejte co nejtenčí, čím tenčí, tím křupavější. Smažte pěkně zprudka, ať jsou fakt křupavé.

Nejlépe chutnají čerstvé, horké. Když stydnou, ztrácejí svou křupavost, ale pořád jsou úžasné.