
Kuře pečené s houbami
Houby se v lese sklízí kosou. Využijte toho a upečte je s křupavým kuřetem.
Potřebujeme
- 1 ks kuře
- 250 g houby
- 200 g anglická slanina
- podle chuti sůl
- podle chuti pepř černý
- podle chuti kmín
- 2 - 3 stroužky česnek
- na potření olej
Postup
Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenčí potřeme směsí trochy oleje, rozetřeného česneku, soli a pepře. Napíchneme kuře na trn a do spodní misky dáme pokrájené houby a na kostičky anglickou slaninu. Tu můžete klidně vynechat, když budete chtít vytvořit dietnější verzi.
Houby lehoučce osolíme a posypeme kmínem. Můžeme klidně přidat i trochu čerstvých bylinek, hodit se bude třeba tymián nebo majoránka.
Takto připravené kuře vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě hodinu, klidně hodinu a čtvrt. Průběžně kuře poléváme šťávou, která se vypekla a teče rovnou mezi hříbky.
Ke konci pečení můžeme opět přidat teplotu, aby bylo kuře opravdu křupavé a zlatavé. Já peču v troubě Electrolux, která má pečící sondu. Tu zapíchnu na začátku kuřete do prsíčka, až do hloubky a nastavím ji na 82 °C, což je teplota, kterou by pečené kuře mělo uvnitř mít, aby bylo důkladně upečené. Po dosažení této teploty se trouba sama vypne.
Podáváme s oblíbenou přílohou, s upečenými hříbky a posypané zelenou petrželkou.



