
Kuřecí satay
Skvělý kuřecí špíz v pikantní marinádě, s netradiční omáčkou. Inspirujte se s námi v Asii.
Potřebujeme
- 1 kg kuřecí maso bez kůže (prsa, stehna)
- podle chuti chilli paprička
- 3 - 4 stroužky česnek
- podle chuti omáčka sriracha
- 4 lžíce sojová omáčka
- 50 ml kokosový oleje
- 1 lžíce med nebo kokosový cukr
- 2 lžičky sůl
- kousek zázvor - nasekaný
- 1 lžíce citronová tráva - nasekaná
- 2 lžíce rybí omáčka
- 150 ml kokosové mléko
- NA OMÁČKU
- 2 lžíce kokosový olej
- 1 ks jarní cibulka
- 2 stroužky česnek
- 150 g arašídové máslo
- 1 lžíce kokosový cukr nebo med
- 250 ml kokosové mléko
- 1 lžička rybí omáčka
- 1 lžíce sojová omáčka
- NA OZDOBENÍ
- čerstvý koriandr a trocha chilli
Postup
Když budete tento recept zkoušet, určitě budete nadšení. Jak moc bude celé jídlo pikantní, záleží jen na vaší chuti. Můžete totiž přidat méně nebo více chilli papriček a omáčky sriracha. Ta je totiž také celkem dost pálivá, vyrábí se z chilli papriček.
Omáčka z arašídového másla se může zdát trochu zvláštní kombinací. Nebojte se a vyzkoušejte. Je fakt skvělá a oblíbíte si ji i k jiným grilovaným pokrmům.
Připravte si všechny suroviny na marinádu. Česnek nasekejte najemno, papričku nasekejte také najemno, stejně tak zázvor. Smíchejte a připravte marinádu na kuřecí maso. To nakrájejte na proužky, které potom budete napichovat na špejli. Pořádně v marinádě promíchejte. Nechejte v lednici do druhého dne.
Dřevěné špejle na špízy namočte do vody, aby se vám při grilování nepřipalovaly a nehořely.
Na druhý den si těsně před grilováním připravte omáčku, do které budete špízy namáčet.
Najemno nasekanou cibuli, chilli papričku a česnek na omáčku dejte do pánve. Přidejte kokosový olej. Osmahněte.
Přidejte nasekanou citronovou trávu a burákové máslo.
Pořádně promíchejte. Přidejte sójovou a rybí omáčku, trochu kokosového cukru.
Tuto směs vylijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud chcete v omáčce kousky surovin, nemusíte mixovat. Rozřeďte kokosovým mlékem a opět promixujte.
Omáčku podávejte teplou, ke grilovaným kuřecím špízům.




