Recepty

Linecké košíčky s čokoládovým krémem

Šéfredaktorka Elly

0

Cukroví, které znáte z televizního pořadu Sama doma. Každoročně jedno z nejoblíbenějších na vánočním stole. Sáhnou po něm především milovníci čokolády a krémového cukroví. Vyzkoušeno se spotřebiči značky Eta.

Potřebujeme

  • TĚSTO
  • 300 g hladká mouka
  • 200 g vychlazené máslo
  • 100 g cukr moučka
  • 3 ks žloutky
  • kůra z 1 pomeranče
  • KRÉM
  • 30 g cukr krystal
  • 40 g voda
  • 2 g holandské kakao
  • 1 lžíce pomerančová šťáva
  • 100 g čokoláda s vyšším obsahem kakaa
  • 250 g máslo
  • POLEVA
  • 250 g Omega
  • 100 g holandské kakao
  • 100 g čokoláda s vyšším obsahem kakaa
  • NA DOHOTOVENÍ
  • pomerančový džem
  • kandovaná pomerančová kůra

Postup

Všechny suroviny na těsto musíte mít hodně dobře vychlazené.

V jedné míse smíchejte sypké suroviny – mouku, cukr a kůru z velice dobře omytého pomeranče.

Až po promíchání sypkých surovin přidejte máslo – vychlazené a nakrájenou na malé kostičky. Teď musíte pracovat rychle, protože těsto musí zůstat co nejvíce studené. Ideální je nejdříve rychlým mačkáním vypracovat sypkou drobenku, do které přidáte žloutky. Opět pracujte rychle a vypracujte hladké, měkké těsto. Ideální pro tuto práci je robot s hnětacím nástavce. My jsme pracovali s robotem Eta Gratus.

Z těsta připravte hroudu, kterou zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně do druhého dne.

Vychlazené těsto naplňte do kovových nebo silikonových forem na košíčky. Není potřeba ničím vymazávat ani vysypávat. Půjdou krásně vyklopit. Z těsta si vždy odloupněte kousek, který namáčkněte do celé formičky tak, aby ve vzniklém košíčku zůstal po upečení prostor na krém.

Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C (horkovzduch), 30 minut.

Po upečení košíčky vyklopte a nechejte úplně vychladnout.

Připravte si krém. Cukr, vodu a kakao svařte společně v malém hrnci. Přidejte nalámanou čokoládu. Uvaříte hladkou a hustou čokoládovou hmotu, kterou nechejte vychladnout. Do vychladlé hmoty zašlehejte změklé máslo. Krém nechejte hodinku vychladit v lednici. Potom jej naplňte do cukrářského zdobícího sáčku.

Připravte si upečené a vychlazené základy z těsta. Cukrářským sáčkem udělejte na každý kousek pouze jednu řadu krému – uzavřené kolečko. Do něj dejte pomerančovou marmeládu. Nyní můžete košíček dokončit a krémem skrýt marmeládu, dodělat na košíčku špičku.

Hotové košíčky dejte pořádně vychladit do lednice. Ideálně do druhého dne, aby se s nimi dobře pracovalo.

Rozpusťte si v hrnci Omegu, čokoládu a přidejte kakao. Umíchejte hladkou čokoládovou polevu. Do ní rychle a lehce namáčejte připravené košíčky s krémem. Ozdobte kouskem kandované pomerančové kůry.

Opět dejte vychladit.