Losos s česnekem v listovém těstě
Základem je listové těsto a výborný čerstvý losos. Co dáte mezi lososa a listové těsto, záleží na vaší fantazii. Jednou to může být jarní cibulka, šalotka, olivy, pórek, rajčata, jindy zase plátky cukety, špenát.
Potřebujeme
- 1 balení listové těsto (ideálně už rozválené)
- 4 ks filety z lososa
- podle chuti česnek
- podle chuti zelená petrželová nať
- podle potřeby olivový olej
- podle chuti sůl
- podle chuti pepř
- 1 ks vejce
Postup
My jsme připravili minimalistickou variantu, pouze s česnekem a zelenou petrželkou.
Jako přílohu jsme upekli batátové a bramborové chipsy a umíchali koprovou omáčku ze zakysané smetany. My jsme si oblíbili jemnou chuť husté zakysané smetany od Mlékárny Valašské Meziříčí.
Připravte si plát listového těsta, který rozdělíte na 4 díly. Jak řezat poznáte podle toho, jak velké tvary lososa máte.
Česnek nasekejte nebo propasírujte a dejte do misky. Přidejte asi dvě lžíce oleje a nasekanou petrželku.
Kousky lososa z obou stran osolte a opepřete. Potřete česnekovou směsí.
Každý kousek lososa položte na plátek listového těsta a pěkně zabalte. Okraje lehce potřete rozšlehaným vejcem a přimáčkněte vidličkou. Potřete vajíčkem.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 minut. Povrch těsta zezlátne a losos bude krásně upečený.