Maminčina vánočka - ta nejlepší

vejinek

0

Vánočka je neskutečně jednoduché pečivo. Ani by mě nenapadlo koupit si ji v obchodě. Ta maminčina je totiž nejlepší…

Potřebujeme

  • 250 ml vlažného mléka
  • 125 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 2 ks vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 400 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí nebo půl kostky čerstvého
  • hrozinky, mandle, oříšky

Postup

S velkým pomocníkem, domácí pekárnou, je práce poloviční. A i kdybych měla těsto zadělávat ručně, stejně je to snadné. Domácí vánočka voní po poctivých surovinách – po másle, mléce a domácích vajíčkách. Přidávám do ní pro vůni a chuť vanilku a citronovou kůru i šťávu.
Naopak, kvůli svým nimravým dětem jsem musela vynechat hrozinky, a to mě celkem mrzí. Jenže se mi nechce jim je z toho vyhrabávat. Takže dnešní vánočka je čistá, tak jak ji mají rády mé děti. Vy si přidejte mandle, oříšky, hrozinky (nejlépe předem namočené v rumu). Vánočka pak bude ještě dokonalejší.

S motáním vánočky se nijak nepářu. Rozdělím těsto na pět stejných dílů, ze kterých připravím hady. Spodní patro je klasický cop ze tří, horní jsou jen zbylí dva hadi zamotaní do sebe. Samozřejmě, kdo chce parádní vánočku a umí to, zamotá si ji podle sebe.

Na vánoční vánočku je ještě čas. Ale jak jsme si už řekli, utíká rychleji než by se komukoliv z nás líbilo. Proto si jednu natrénujte už teď. Upečte si ji třeba na třetí adventní nedělní snídani, k třetí zapálení svíčce.

Všechny suroviny, kromě mandlí, oříšků a hrozinek dáme do domácí pekárny v pořadí, ve kterém jsou napsány. Mléko předtím lehce ohřejeme a můžeme do něj dát i na kousky nakrájené máslo. Jednou jsem místo bílého cukru zkusila použít jemný třtinový a vánočka byla ještě lepší!

Zvolíme program TĚSTO a necháme si zamíchat a vykynout.

Kdo pekárnu nemá, zvolí klasický postup a zadělá si těsto ručně, nechá vykynout a poté pracuje stejně jako vlastníci domácí pekárny. Používáme-li čerstvé droždí, připravíme si nejdříve kvásek z vlažného mléka a trochy cukru, do kterého rozdrobíme droždí a počkáme a se nám na povrchu dělají bublinky.

Těsto, které zaděláváme ručně, necháme nejméně hodinu kynout. Těsto zadělávané v pekárně kyne také zhruba hodinu.

Poté se pustíme do copů. Upleteme vánočku jak jsme zvyklí a jak to dokážeme aniž bychom se do ní sami zapletli. Vánočku pletu přímo na plechu vyloženém pečícím papírem. Upletenou vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout další hodinu.

Po hodince kynutí můžeme vánočku pro jistotu spíchnout špejlemi. Je to jistota, nic nás to nestojí a vánočka krásně drží tvar. Někdo vánočku potírá pouze bílkem, jiný žloutkem a já celým vejcem. Poté ji posypu mandlovými lupínky a šup s ní do trouby.

Trouba je vyhřátá naplno, což je u mě 240 °C. Při vysoké teplotě pečeme 5 minut a ztlumíme teplotu na 170 – 180 °C. Při této teplotě dopékáme vánočku půl hodinky. Máte-li pocit, že se vám shora připaluje, stačí přikrýt alobalem.

Tu správnou chvíli, kdy vánočku vytáhnout z trouby poznáte podle vpichu špejle, která musí vyjít ven čistá, neolepená těstem.

A víte, co si k vánočce dejte? Teplé sladké kakao. :-)