Recepty

Mangovo jahodový dort s pěnou z čokolády

Šéfredaktorka Elly

0

Vyzkoušejte si skvělý dezert od finalisty soutěže Masterchef, Pavla Berkyho.

Potřebujeme

  • DORT
  • 4 ks vejce
  • 50 g hladká mouka
  • 50 g cukr krupice
  • 20 ml rostlinný olej
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 5 g prášek do pečiva
  • 150 g čerstvé jahody
  • mangový džem
  • ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
  • 1 a 1/2 plátku plátková želatin
  • 120 g bílá čokoláda
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • JAHODOVÁ OMÁČKA
  • 300 g čerstvé jahody
  • 20 g vanilkový cukr
  • 1 dcl voda
  • 50 ml citronová šťáva

Postup


Oddělíme si žloutky od bílků. V míse vyšleháme 2 ks žloutků, olej a cukr. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pořádně promícháme. Nakonec zlehka zapracujeme vyšlehaný sníh ze dvou bílků. Hotovou směs nalijeme do dortové formy. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které rovnoměrně vyskládáme do formy. Dort pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů přibližně 15 min. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat (cca 10 min). Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. V druhé misce si vyšleháme šlehačku, kterou však nešleháme úplně do tuha. Šlehačka by měla mít hustou konzistenci, ale měla by být ještě tekutá. Když je čokoláda zcela rozpuštěna, mísu vyndáme z vodní lázně a do čokolády přimícháme vyždímanou želatinu.

Nakonec zlehka přimícháme polovyšlehanou šlehačku. Vychladlý dort potřeme pořádnou vrstvou mangového džemu. Poté zalijeme čokoládovou pěnou, posypeme vrstvou kokosových hoblin a dáme do lednice na minimálně dvě hodiny zcela ztuhnout.

Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Spolu s vodou, citronovou šťávou a cukrem dáme do menšího kastrolu a necháme projít varem. Za občasného míchání povaříme 5 minut.

Omáčku nakonec propasírujeme přes cedník. Odleželý dort podáváme s jahodovou omáčkou.

Dobrou chuť přeje Pavel Berky