Mangovo jahodový dort s pěnou z čokolády
Vyzkoušejte si skvělý dezert od finalisty soutěže Masterchef, Pavla Berkyho.
Potřebujeme
- DORT
- 4 ks vejce
- 50 g hladká mouka
- 50 g cukr krupice
- 20 ml rostlinný olej
- 1 ks vanilkový lusk
- 5 g prášek do pečiva
- 150 g čerstvé jahody
- mangový džem
- ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
- 1 a 1/2 plátku plátková želatin
- 120 g bílá čokoláda
- 250 ml smetana ke šlehání
- JAHODOVÁ OMÁČKA
- 300 g čerstvé jahody
- 20 g vanilkový cukr
- 1 dcl voda
- 50 ml citronová šťáva
Postup
Oddělíme si žloutky od bílků. V míse vyšleháme 2 ks žloutků, olej a cukr. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pořádně promícháme. Nakonec zlehka zapracujeme vyšlehaný sníh ze dvou bílků. Hotovou směs nalijeme do dortové formy. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které rovnoměrně vyskládáme do formy. Dort pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů přibližně 15 min. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat (cca 10 min). Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. V druhé misce si vyšleháme šlehačku, kterou však nešleháme úplně do tuha. Šlehačka by měla mít hustou konzistenci, ale měla by být ještě tekutá. Když je čokoláda zcela rozpuštěna, mísu vyndáme z vodní lázně a do čokolády přimícháme vyždímanou želatinu.
Nakonec zlehka přimícháme polovyšlehanou šlehačku. Vychladlý dort potřeme pořádnou vrstvou mangového džemu. Poté zalijeme čokoládovou pěnou, posypeme vrstvou kokosových hoblin a dáme do lednice na minimálně dvě hodiny zcela ztuhnout.
Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Spolu s vodou, citronovou šťávou a cukrem dáme do menšího kastrolu a necháme projít varem. Za občasného míchání povaříme 5 minut.
Omáčku nakonec propasírujeme přes cedník. Odleželý dort podáváme s jahodovou omáčkou.
Dobrou chuť přeje Pavel Berky