Masopustní koblihy

Šéfredaktorka Elly

0

Kdo by je nemiloval? Dozlatova vypečené koblížky s marmeládou nebo vanilkovým krémem.

Potřebujeme

  • KVÁSEK
  • 75 ml vlažné polotučné mléko
  • 30 g čerstvé droždí
  • 20 g cukr moučka
  • 20 g hladká mouka
  • TĚSTO
  • 360 g hladká mouka
  • 100 ml polotučné mléko
  • 2 ks žloutky
  • 2 lžíce rum
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • 50 g cukr moučka
  • 50 g rozpuštěné máslo
  • špetka sůl
  • NA DOHOTOVENÍ
  • marmeláda
  • cukr moučka
  • skořice

Postup


Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr a mouku, rozmícháme a nakonec do něj rozdrobíme droždí. Necháme minimálně pět minut na teplém místě kvásek vzejít. Na jeho povrchu budou bublinky.

Připravíme si do mísy mouku a do ní vylijeme vykynutý kvásek. Přidáme žloutky rozšlehané v deci vlažného mléka. Přidáme rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěné, mírné vychladlé máslo. V kuchyňském robotu vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku asi 1,5 cm. Použijeme nerezovou kulatou formičku a vykrajujeme koblihy, lehce pomoučíme, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

V rendlíku rozpálíme velkou vrstvu oleje, minimálně 2 až 3 cm vysokou. Do ní postupně vkládáme koblížky a smažíme po obou stranách dozlatova. Koblížky vkládáme do rozpáleného tuku vždy vrchní stranou dolů.

Ještě lépe se vám budou koblížky smažit, když použijete fritovací hrnec.

Hotové koblížky plníme marmeládou či povidly dle chuti nebo ještě horké obalíme v cukru se skořicí.

Náš tip

Každé těsto zamícháte nejlépe v kuchyňském robotu. Je to základní a všestranný pomocník do každé kuchyně. Šlehá, míchá, hněte, strouhá, mele... Podle toho jakou výbavu a jaký typ robota zvolíte. Perfektní výběr najdete TADY.

Co třeba tenhle, perfektně vybavený, krasavec ETA?