Recepty

Palačinkový dort

Šéfredaktorka Elly

0

Připravte vašim dětem překvapení za vysvědčení. Rychlý dort z toho, co děti milují. Z palačinek. Snadný a velice dobrý!

Potřebujeme

  • PALAČINKY
  • 2 hrnky hladká mouka
  • 1 hrnek polohrubá mouka
  • 2 lžičky prášek do pečiva
  • 3 hrnky plnotučné mléko
  • 3 ks vejce
  • špetka sůl
  • podle potřeby olej na smažení
  • ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
  • 150 g kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa
  • 50 g máslo
  • 100 g lískové ořechy
  • 200 g mascarpone
  • SMETANOVÝ KRÉM
  • 200 g mascarpone
  • 200 g hustá zakysaná smetana
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 2 lžíce cukr moučka
  • ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
  • 100 g kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa
  • 100 g máslo
  • 100 g lískové ořechy

Postup


Ze všeho nejdříve a bez čeho se prostě nehneme, musíme usmažit palačinky. Kdo má jiný oblíbený recept na palačinky, může klidně použít ten svůj. Neměly by to ale být tenké jemné palačinky, ale takové ty americké, silné.

Vyšleháme vejce s mlékem a přidáme obě mouky, promíchané s práškem do pečiva. Přidáme špetku soli a smažíme. Pánev nejdříve vytřeme trochou oleje, pokud máme pánev s kvalitním povrchem, tak smažíme na suché pánvi. Nalijeme vyšší vrstvu těsta a teplotu stáhneme asi na polovinu, ať se palačinka pěkně propeče i uvnitř. Až je zespod zlatavá, otočíme na druhou stranu a dozlatova osmahneme i tam.

Hotové palačinky necháme vychladnout. Mezitím se věnujeme oběma krémům.

Všechny lískové ořechy - na čokoládový krém i na posypání, si opražíme na suché pánvi a rozmixujeme nahrubo v mixéru nebo dáme do utěrky a rozmačkáme válečkem na těsto nebo paličkou na maso.

Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Vymícháme úplně dohladka. Necháme lehce vychladnout. Přisypeme do ní polovinu připravených lískových oříšků a 200 g mascarpone. Smícháme v krásnou, jemnou, stejnobarevnou čokoládovou směs.

Zakysanou smetanu, 200 g mascarpone, cukr a vanilkový extrakt rozmixujeme v mixéru. Zdá-li se nám směs moc hustá, můžeme přilít trochu smetany ke šlehání.

A můžeme začít kompletovat dort. Začínáme samozřejmě palačinkou, na kterou natřeme čokoládový krém. Palačinka. Smetanový krém. Palačinka. Čokoládový krém. A tak pokračujeme, až máme všechny palačinky a všechen krém spotřebovaný. Jestli vám trochu krému zbylo, můžete jím pomazat boky dortu.

Rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu a máslo na polevu. Až je čokoláda hladká, rozpuštěná, polijeme jí celý dort a ihned posypeme zbytkem lískových oříšků.

Necháme do druhého dne nebo několik hodin vychladit v lednici.