Paštika a pečivo - všechno domácí

vejinek

0

Domácí paštika je úžasná věc. Není drahá, není náročná na přípravu a vy máte dobrý pocit, že do dětí necpete žádné konzervanty a další umělotiny. Přitom vám stačí půl kila jater a chvilka práce.

Potřebujeme

  • 500 g vepřová játra
  • 200 g rozpuštěné máslo
  • 3 ks vejce
  • 100 ml smetana
  • sůl a trochu čerstvě mletého pepře
  • špetka tymiánu nebo jiných oblíbených bylinek
  • BOCHÁNKY:
  • 350 g polohrubá mouka
  • 150 g hladká mouka
  • 1 lžička droždí sušené
  • 250 ml vlažná voda
  • 1 lžíce med
  • 2 lžičky cukr
  • 1 lžička sůl

Postup

Vepřová játra omyjeme, osušíme a zbavíme bílých blanek, které by nám nešly rozmixovat a v paštice bychom je cítili. Nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru, kde je rozmixujeme dohladka.

Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, smetanu, koření a osolíme podle chuti. Opět důkladně promixujeme.

Směs nalijeme do zapékacích mističek, zavařovacích sklenic nebo třeba do formy na srnčí hřbet, vyložené potravinářskou folií. Připravené nádoby naskládáme do vyššího pekáče nebo hrnce, který můžeme dát do trouby a zalijeme vroucí vodou tak, aby byly nádoby minimálně do tří čtvrtin ponořené.

V troubě, vyhřáté na 90 °C necháme asi třičtvrtě hodiny. Poté necháme paštiku důkladně vychladnout.

DOMÁCÍ BOCHÁNKY

Dříve jsem těsto zadělávala v pekárně, kde jsem ho nechala i vykynout a poté vyklopila a upekla. Pekárnu jsem však odstavila na vedlejší kolej a těsto si teď zadělávám v Cooking Chefovi od Kenwoodu. Umíchané je za chvilku a nechám ho už jen na teplém místě vykynout.

Po hodině kynutí těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a vytvarujeme rohlíky nebo bochánky. Ty dáme na plech, ještě asi půl hodinky dokynout.

Troubu si rozehřejeme na 180 °C, připravené pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky, hrubou solí, mákem, kmínem. Prostě čím chceme. Pečeme asi 20 – 25 minut.

Necháme vychladnout a mažeme naší dokonalou paštičkou.