
Paštika z pečených jater
Domácí paštika je snadná a rychlá. A přesně víte co jste do ní přimíchali. Není to úžasné?
Potřebujeme
- 1 kg vepřových jater
- 0,5 kg bůčku
- anglická slanina nakrájená na plátky
- sůl a pepř
- 100 ml smetany
- 2 hrsti sušených švestek
- 3 stroužky česneku
Postup
Játra i bůček nakrájíme na drobné kostičky, prosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Důkladně promícháme a necháme do druhého dne v lednici.
Na druhý den dáme do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud játra nezměknou.
Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. To, jestli směs umixujete dohladka, nebo necháte hrubější, je na vás. Já jsem vzala asi tři čtvrtě směsi a rozmixovala ji dohladka a zbytek nahrubo, aby v paštice byly velké kusy jater.
Přidáme švestky, které jsme nasekali na menší kousky, a propasírovaný česnek. Nakonec promícháme spolu se smetanou. Kdo chce, může přidat i oblíbené bylinky, skvěle se hodí tymián.
Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby se překrývaly. Do takto připravené formy potom nalijeme masovou směs a důkladně utlačíme a zarovnáme.
Paštiku vložíme do pekáče s vodou, která dosahuje do poloviny formy. Troubu zapneme na 160 °C a pečeme - vaříme 2 hodiny.
Důležité je nechat hotovou paštiku opravdu dobře vychladit. Nejprve navolno, poté v lednici. Jinak se paštika drolí a sype, nejde pěkně ukrojit.
Vynikajícím doplňkem k této paštice je podzimní čatní a chléb bez hnětení.


