Paštika z pečených jater

vejinek

0

Domácí paštika je snadná a rychlá. A přesně víte co jste do ní přimíchali. Není to úžasné?

Potřebujeme

  • 1 kg vepřových jater
  • 0,5 kg bůčku
  • anglická slanina nakrájená na plátky
  • sůl a pepř
  • 100 ml smetany
  • 2 hrsti sušených švestek
  • 3 stroužky česneku

Postup

Játra i bůček nakrájíme na drobné kostičky, prosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Důkladně promícháme a necháme do druhého dne v lednici.

Na druhý den dáme do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud játra nezměknou.

Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. To, jestli směs umixujete dohladka, nebo necháte hrubější, je na vás. Já jsem vzala asi tři čtvrtě směsi a rozmixovala ji dohladka a zbytek nahrubo, aby v paštice byly velké kusy jater.

Přidáme švestky, které jsme nasekali na menší kousky, a propasírovaný česnek. Nakonec promícháme spolu se smetanou. Kdo chce, může přidat i oblíbené bylinky, skvěle se hodí tymián.

Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby se překrývaly. Do takto připravené formy potom nalijeme masovou směs a důkladně utlačíme a zarovnáme.

Paštiku vložíme do pekáče s vodou, která dosahuje do poloviny formy. Troubu zapneme na 160 °C a pečeme - vaříme 2 hodiny.

Důležité je nechat hotovou paštiku opravdu dobře vychladit. Nejprve navolno, poté v lednici. Jinak se paštika drolí a sype, nejde pěkně ukrojit.

Vynikajícím doplňkem k této paštice je podzimní čatní a chléb bez hnětení.