Podzimní dýňování

0

Šéfredaktorka Elly


S podzimem opět přichází krásné období dýní na talíři. A nejen na talíři. Mají své místo také v podzimní výzdobě. Krásné na nich je, že když je pěkně naaranžujete na kuchyňský stůl, můžete časem tuto dekoraci zpracovat k jídlu.

V obchodech a na trzích najdete velký výběr dýní. Existuje mnoho odrůd, které se výrazně liší tvarem, barvou, zpracováním i chutí. Pojďme si představit ty nejznámější a nejdostupnější.

Dýně Hokkaido – Nejpopulárnější dýně dnešní doby. Nemusí se loupat, pevná slupka tepelnou úpravou změkne. Říká se jí také kaštanová dýně, protože její chuť velice připomíná jedlé kaštany. Příjemná chuť a snadné zpracování si oblíbilo už mnoho lidí. Ochutnejte ji taky!

Dýně máslová – má tvar hrušky a světlou, smetanovou nebo jemně žlutou barvu. Má lehce nasládlou chuť a výborně se hodí třeba do koláčů nebo na dýňové máslo. Skvělá je ale také v kombinaci s masem nebo v polévce. Nakrájejte ji na velice tenké plátky, zalijte zálivkou jako na salát a nechejte hodinu odpočívat v lednici. Můžete ji pak jíst i syrovou.

Dýně špagetová – může být kulatá nebo podlouhlá, podle druhu. Má světlou žlutou slupku a svůj název získala podle dužiny, která je vláknitá a připomíná právě špagety. Menší dýně můžete vařit vcelku, ale je nutné předtím na několika místech nožem propíchnout slupku. Větší kusy se musí rozpůlit a tepelně zpracovat až poté. Výborná je plněná masem a zapečená.

Dýně muškátová – je poměrně velká, tmavě zelené barvy, s tmavě oranžovou dužinou. Ani z této odrůdy se nemusíte bát připravit polévku nebo ji zapéct s masem. Má krásnou barvu.

Dýně mexická – seženete ji v mnoha supermarketech. Tato dýně je výborná na vyřezávání, ale není až tak chutná jako ostatní dýně. Hodí se třeba na kompoty, podobně jako Goliáš.

Dýně Table Ace – u nás méně známá dýně vyniká svou jemnou oříškovou chutí. Upečená doměkka v troubě, lehce posolená a pokapaná olivovým olejem, bude velice chutným předkrmem.

Velkoplodá dýně Goliáš - velice rozšířená na českých zahrádkách. Dorůstá obřích rozměrů, vážit může klidně 30 kilo a často se zpracovává na kompoty, džemy nebo pro domácí zvířata. Dlouho ji neskladujte. Díky vysokému obsahu vody brzy uhnívá.

Náš tip

Na dýňové pyré, dýňový sirup nebo jiné mixování dýní se vám bude hodit kvalitní stolní mixér.

Vyzkoušejte třeba vysokootáčkový mixér ETA Vital Blend Digi RAW Smoothie.

Fotogalerie