Podzimní poklady: Hrušky

0

Šéfredaktorka Elly


Hruška. Typický plod podzimu. Voňavá, šťavnatá, žlutá, červená i zelená. Jak už název napovídá, roste na stromě, který se jmenuje hrušeň. V naší zemi se pěstuje mnoho různých druhů, které mají rozdílnou velikost, chuť, barvu a dozrávají v různou dobu. Zasadit si můžete hrušeň letní, podzimní, ale i zimní. Ty poslední jmenované, zimní, můžete uskladňovat a bývají pevnější, tvrdší. Letní naopak jsou měkkoučké a musí se rychle spotřebovat.

Společně s jablky a švestkami patří k nejběžnějším plodům českých zahrad. A také nejoblíbenějším. Snad nejznámější a nejvyhledávanější jsou máslovky. Tyto hrušky dozrávají v průběhu září. Jsou velké, šťavnaté, sladké a velice chutné. Po sklizni jim prospějí asi dva týdny odpočinku a poté jsou úplně ideální k jídlu.

Zimní hrušky jsou pevné a mají silnou slupku. To proto, aby přečkaly skladování ve sklepech a vydržely co nejdelší dobu.

Hrušky obsahují kromě vitamínu C také velké množství vitaminu B, vlákninu, kyselinu listovou, sodík, draslík, měď, zinek, vápník a fosfor. Pomahají vylučovat z těla toxické látky, působí pozitivně při čištění střev a zvyšují imunitu našeho organismu. Jejich konzumace při nemoci pomáhá snižovat horečku.

Dávejte však pozor, jestli na hrušky nemáte alergii. Ta by vám mohla způsobit nepříjemné problémy. Pokud je alergie jen mírná, mělo by stačit hrušky povařit a takto si na nich pochutnají i alergici. Ale opatrně!

Kromě toho, že jsou velice chutné jen tak, syrové a v různých čerstvých ovocných salátech, využijete je i při vaření a pečení. Nabízíme vám skvělou inspiraci. Hruška mírně opilá nejen čokoládou ohromí každou vaši návštěvu. Z hrušek můžete uvařit kompot, výborné jsou zavařené (to oceníte hlavně v zimě), usušené jsou výborným zdravým pamlskem a usušené pomleté se používají do koláčů. Hodí se nejen do sladkých receptů, ale výborně chutnají i v kombinaci s masem. Třeba se zvěřinou. A kromě toho je z hrušek velice jemná a chutná pálenka.

Fotogalerie