Potřebujeme
- 3 dcl a 2 lžíce psyllia voda a psyllium
- 150 g mouka Schär Mix B
- 110 g mouka Doves Farm Bílá bez lepku nebo chlebová mouka Rumini
- 1/2 čajové lžičky guarová mouka nebo xantan
- 2 čajové lžičky sušené droždí bez lepku
- 1 čajová lžička sůl
- 1 čajová lžička cukr moučka
- 2 polévkové lžíce olej
- 1 polévkové lžíce sádlo
Postup
Do mísy si dáme vodu a přidáme psyllium - necháme aspoň 20 minut nabobtnat. Psyllium je rozpustná vláknina, která vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického. Jakmile se udělá gelová hmota, přidáš do této zahuštěné tekutiny všechny ostatní ingredience a ručním mixérem můžeš tuto hmotu promixovat, aby se všechny suroviny náležitě spojily. Máš v míse kompaktní těsto a necháš 1,5 hodiny kynout v míse. Poté si vymažeš malou formu
tukem (používám máslo) a těsto uložíš do formy (hezky z něj vymačkej vzduch). Ve formě kyne cca 45 minut. Poté už pečeš ve formě v rozehřáté troubě na 230°C prvních 5 minut, poté stáhneš teplotu na 190°C a dopékáš do zlatova. Po upečení ihned vyklopíš na mřížku, kde necháš chléb vychladnout.